Polojasno
22°
Bratislava
Španielska polícia zadržala troch ľudí podozrivých zo spolupráce s ISIS
Zdielať na

Španielska polícia zadržala troch ľudí podozrivých zo spolupráce s ISIS

Zdroj: SITA/ilustračné

MADRID, RABAT / Španielska polícia v sobotu zadržala trojicu ľudí podozrivých z teroristickej činnosti a napojenie na organizáciu Islamský štát. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra to napísal denník El País. Údajných teroristov zatýkali aj policajti v Maroku, kde skončili v putách tiež tri osoby.

Španielski policajti vykonali raziu v jednom z domov v centre Barcelony, kde zatkli dvoch mužov marockého pôvodu vo veku 42 a 32 rokov. Podľa vyjadrenia ministerstva sú podozriví, že sa predovšetkým na internete pokúšali regrutovať nových sympatizantov ISIS a posielať ich na bojisko v Sýrii či Iraku.

Treťou zadržanou bola 24-ročná žena z neďalekého mesta Granollers, ktorá sa chcela pripojiť k radikálom priamo v ich pôsobisku. Podľa ministra Jorgeho Fernándeza Díaza "mala zbalené kufre na cestu do Afganistanu".

Teroristické bunky

Medzi tromi ľuďmi zatknutými v Maroku sú dvaja tureckí občania, ktorí boli napojení na ISIS. Podľa úradov odpočúvali súkromné ​​telefonáty, k čomu využívali vyspelú techniku. Spolu s nimi bol za rovnakú činnosť zadržaný jeden Maročan. Marocké úrady podľa agentúry Reuters uviedli, že od parížskych útokov sa im podarilo objaviť a zlikvidovať tri teroristické bunky.

Španielske bezpečnostné zložky rovnako ako ich kolegovia v rade ďalších európskych štátov zosilneli pátranie po teroristoch po nedávnych parížskych útokoch, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy