Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Abaaoud pripravoval ďalšie útoky vo Francúzsku, útočiť chcel na školy
Zdielať na

Abaaoud pripravoval ďalšie útoky vo Francúzsku, útočiť chcel na školy

PARÍŽ / Predpokladaný hlavný organizátor útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud údajne plánoval vo Francúzsku ďalšie teroristické akcie, ktoré sa mali zamerať na židovské ciele a narušiť dopravu a prevádzku škôl. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu útokov z 13. novembra.

Belgický občan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud prišiel o život 18. novembra počas prestrelky s policajtmi na parížskom predmestí St. Denis.

Podľa výpovede jedného zo svedkov Abaaoud deň pred smrťou hovoril so svojou sesternicou Hasnou Aitboulahcenovou o ďalších plánovaných útokoch, ktoré mali spôsobiť najväčšie škody v blízkosti židovských cieľov, narušiť dopravu a fungovanie škôl.

Ďalšie útoky

Abaaoud údajne požiadal sesternicu o úkryt, aby sa mohol sústrediť na prípravu ďalších akcii. Dal jej tiež 5 000 eur, aby kúpila obleky a topánky pre neho a nemenovaného komplica. Oblečenie chcel podľa vlastných slov použiť na útok v parížskej obchodnej štvrti La Défense.

K plánovaným akciám však už nedošlo, keďže Abaaouda, rovnako ako jeho sesternicu, deň po uvedenom rozhovore zabili policajti na parížskom predmestí.

Zbrane použité pri januárovom útoku na redakciu Charlie Hebdo boli podľa agentúry TASR kúpené na Slovensku. Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy