Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Islamskí radikáli zabíjali v Paríži zbraňami z bývalej Juhoslávie
Zdielať na

Islamskí radikáli zabíjali v Paríži zbraňami z bývalej Juhoslávie

BELEHRAD / Niekoľko zbraní použitých moslimskými radikálmi pri krvavých parížskych útokoch z 13. novembra bolo podľa vyšetrovania vyrobené v zbrojovke Zastava v srbskom meste Kragujevac. Uviedol to šéf firmy Milojko Brzaković, ktorého citovala agentúra AP. Podľa agentúry Reuters končia zbrane z bývalej Juhoslávie často v rukách extrémistov v západnej Európe.


Dva dni po atentátoch, pri ktorých vo francúzskej metropole zahynulo 130 ľudí, srbský minister vnútra Nebojša Stefanović poslal riaditeľovi spoločnosti Zastava sériové čísla zbraní nájdených v Paríži počas útokov a po nich. "Myslím si, že ich bolo sedem alebo osem, vo všetkých prípadoch išlo o samopaly," vyhlásil Brzaković.

Zbrane podľa neho srbská firma vyrobila ešte pred rozpadom bývalej Juhoslávie v 90. rokoch. Pred rozpadom bývalej Juhoslávie boli všetky bývalé juhoslovanské republiky zásobované zbraňami vyrábanými firmou Zastava, vrátane upravenej verzie sovietskej pušky AK-47 (kalašnikov). Brzaković uviedol, že tieto zbrane mohli byť po rozpade krajiny ktoroukoľvek stranou predané ďalším záujemcom.

Zbrane ľudovej armády

"Tieto pušky boli dostupné na vojenskej základne v Slovinsku, v Bosne či Macedónsku pre potreby Juhoslovanskej ľudovej armády," povedal Brzaković. Teraz podľa neho nesmie byť predaný ani jediný kus bez súhlasu srbského štátu.

Po skončení vojny na Balkáne začal prekvitať nezákonný obchod so zbraňami z regiónu, ktoré sa predávali na väčšinu kontinentov. Srbský minister vnútra Stefanović v piatok povedal, že Srbsko začalo vyšetrovanie s cieľom zistiť, či sa z oblasti stále nejaké zbrane pašujú.

Lacné zbrane

Podľa Reuters táto cesta zbraní do Francúzska či Belgicka funguje, cez hranice sa vozia rozobrané a ukryté v aute či kamióne. "Ľudia ich schovávajú napríklad v nádrži," povedal agentúre veterán balkánskych vojen hovoriaci si Nemac.

Kalašnikov juhoslovanskej výroby sa vraj dá zohnať za zhruba 700 eur, albánske modely sú o niečo lacnejšie. Napríklad pištol sa dá kúpiť aj za 150 eur.

Zásadnejšiou prekážkou pre pašovanie zbraní do rúk teroristov z Islamského štátu môže podľa Reuters byť fakt, že v niektorých priekupníkoch sa ozve svedomie. "Nikto zo Srbska, žiadny kresťan, by vedome nepredal zbraň islamistickým zabijakom," povedal agentúre ďalší z bývalých vojakov Milan.

Už v minulosti sa objavili informácie, že zbrane teroristov pochádzali zo Slovenska. Pozrite si analýzu Novín o 17:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy