Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pri raketovom útoku na mierovú základňu OSN v Mali zahynuli 3 ľudia
Zdielať na

Pri raketovom útoku na mierovú základňu OSN v Mali zahynuli 3 ľudia

KIDAL / Pri raketovom útoku na základňu mierovej misie OSN na severovýchode Mali zahynuli dvaja guinejskí vojaci a jeden civilista. Ďalších 14 ľudí sa pri útokoch zranilo.K útoku sa prihlásila islamistická organizácia Ansar Dine, napojená na teroristickú sieť al-Kájda.

"Náš tábor v Kindle sa v sobotu skoro ráno stal terčom útoku teroristov. Použili rakety, ktoré usmrtili dvoch guinejských vojakov z mierovej misie OSN a jedného civilistu najatého zmluvne OSN," povedal pre agentúru AFP predstaviteľ misie. Útok potvrdili aj malijské zdroje.

Očití svedkovia a príslušníci mierovej misie OSN známej ako MINUSMA pre agentúru Reuters uviedli, že z miesta útoku sa ozývala mínometná paľba.

Jednotky MINUSMA boli do Mali vyslané po tom, ako islamskí militanti obsadili púštny sever krajiny. Vojenská operácia pod velením Francúzska vyhnala povstalcov z malých i veľkých miest, avšak zvyšky islamistických bojovníkov naďalej podnikajú útoky.

Dodržiavanie prímeria

Mierová misia OSN v tejto bývalej francúzskej kolónii dbá na dodržiavanie prímeria medzi vládou a rebelmi na nepokojnom severe krajiny. Na menej nebezpečnom juhu Mali pôsobí aj českí vojaci. V júni snemovňa odsúhlasila, že česká armáda bude môcť vyslať na sever krajiny až 25 vojakov.

Nemecko v minulých dňoch oznámilo, že vyšle do Mali 650 vojakov. Chce tak pomôcť Francúzsku, ktorá sa v Mali v posledných rokoch veľa angažuje, ale po nedávnych atentátoch v Paríži sa teraz zameriava skôr na boj proti radikálom z Islamského štátu v Sýrii.

Útok na hotel

Niektorí z nich sú napojení na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.
O aktivitách islamistov v Mali svedčí aj incident z 20. novembra, keď po útoku militantov na hotel Radisson Blu v malijskej metropole Bamako zahynulo 19 ľudí a dvaja atentátnici.

K útoku sa medzičasom prihlásili už tri militantné skupiny pôsobiace v regióne vrátane severoafrickej odnože al-Káidy.

Na luxusný hotel zaútočili teroristi, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy