Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Medzi obeťami teroristického útoku v Mali sú aj Rusi, Američan či Belgičan
Zdielať na

Medzi obeťami teroristického útoku v Mali sú aj Rusi, Američan či Belgičan

BAMAKO / Medzi obeťami piatkového teroristického útoku na hotel Radisson Blu v hlavnom meste Mali Bamaku sú aj šiesti ruskí občania, jeden Američan a minimálne jeden Belgičan. Pri tragédii zahynulo 19 ľudí, vláda vyhlásila výnimočný stav.

Vláda v Mali vyhlásila výnimočný stav po tom, ako islamistickí militanti v piatok obsadili hotel v  Bamaku a následná rukojemnícka dráma si vyžiadala vyše 20 obetí na životoch.

Výnimočný stav potrvá najbližších desať dní. Vláda ohlásila taktiež trojdňový štátny smútok za obete piatkového útoku, a to so začiatkom v pondelok.

19 nevinných obetí

Podľa vyhlásenia malijského prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu, pri piatkovom útoku a rukojemníckej dráme zahynulo 21 ľudí vrátane dvoch militantov a sedem ľudí vyviazlo so zraneniami.

SITA

Pracovníci OSN ale predtým uvádzali najmenej 27 mŕtvych. Zhruba 170 zadržiavaným osobám sa podľa nich podarilo uniknúť.

Mŕtvych je trinásť cudzincov piatich národností.

Ministerstvo zahraničných vecí USA oznámilo, že medzi usmrtenými osobami je jeden Američan. Minister John Kerry sa vyjadril, že veľvyslanectvo USA v Bamaku je pripravené "poskytnúť podporu malijskej vláde pri vyšetrovaní" tejto udalosti.

O šiestich Rusoch medzi obeťami informovalo v sobotu ruské ministerstvo zahraničných vecí. Ide o pracovníkov regionálnych aerolíniek Volga-Dnepr. 

Medzi obeťami je aj minimálne jeden Belgičan, traja Číňania a poslednou potvrdenou zahraničnou obeťou je Senegalčan. 

Džihádisti zaútočili

K zodpovednosti za útok sa prihlásila africká džihádistická skupina al-Murábitún spájaná s teroristickou sieťou al-Káida. Pri rukojemníckej dráme v hoteli zasahovali malijské špeciálne jednotky s pomocou menšieho amerického tímu a francúzskych bezpečnostných síl.

Pozrite si reportáž o útoku:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy