Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Wall Street Journal: Zbrane teroristov z Paríža pochádzali zo Slovenska
Zdielať na

Wall Street Journal: Zbrane teroristov z Paríža pochádzali zo Slovenska

NEW YORK/BRATISLAVA / Predajňa z Partizánskeho sa dostala na internetové stránky amerického denníka The Wall Street Journal ako pravdepodobný zdroj zbraní, použitých pri najmenej dvoch teroristických útokoch vo Francúzsku. Slovensko správy o použití zbraní pri teroristických útokoch už skôr popreli.

"Automatická puška AK-47 použitá pri zmarenom útoku v rýchlovlaku Thalys pochádzala od rovnakého dodávateľa ako zbrane použité v januári pri útokoch v Paríži," citoval denník nemenovaného francúzskeho policajti oboznámeného s prípadom.

"Strelci nezískali zbrane priamo zo Slovenska, ale od prostredníka z Belgicka," dodal.

Opäť ich vedia spojazdniť

Podľa denníka džihádisti vďaka medzerám v zákonoch získali zbrane, ktoré sa ako znehodnotené predávajú v jednom obchode v meste. Odborníci dokážu tieto zbrane opäť uviesť do funkčného stavu.

A tak legálne zakúpené a úradne znehodnotené zbrane boli s najväčšou pravdepodobnosťou prevezené do Belgicka, kde boli opravené. Džihádisti ich potom použili pri januárových útokoch v Paríži, kde sa ich terčom stala redakcia satirického magazínu Charlie Hebdo.

Neskôr aj pri augustovom útoku v rýchlovlaku Thalys vo Francúzsku, ktorý ale zmarili cestujúci, píše Wall Street Journal.

Legálny predaj

"Predávame zbrane mnohým ľuďom a niektorí z nich sú cudzinci. Ale je to legálne," povedal denníku 24-ročný syn majiteľa predajne.

Slovenské zákony o zachádzaní so znehodnotenými zbraňami boli podľa denníku dlho benevolentnejšie, než inde v Európe. Až donedávna si ich mohol volne kúpiť ktokoľvek starší ako 18 rokov. Zbrane pritom boli znehodnotené takým spôsobom, že bolo pomerne jednoduché ich opraviť.

Pol roka po januárových parížskych útokoch slovenská vláda zákon sprísnila, takže podľa expertov je obtiažnejšie ale nie nemožné tieto zbrane opäť zfunkčniť, poznamenal denník.

S odvolaním sa na bezpečnostných expertov dodal, že znehodnotené zbrane zo Slovenska skončili v uliciach najmenej piatich štátov a že Nemci monitorovali slovenskú predajňu v súvislosti s prípadom nemeckého občana odsúdeného za nelegálne držanie a úpravy znehodnotených zbraní z tohto obchodu.

Autor článku zverejnil na Twitteri fotku ulice, kde sa nachádza obchod so zbraňami v Partizánskom:

twitter Georgi Kantchev

Minister vnútra Robert Kaliňák pred niekoľkými dňami uviedol, že po sprísnení slovenského zákona vývoz zmieňovaných zbraní opadol. Podľa Kaliňáka sa nepotvrdili informácie z minulosti, že zbrane teroristov pri januárových útokoch vo Francúzsku zo Slovenska.

Slovensko bolo požiadané o pomoc pri identifikácii zbraní, ktoré použili atentátnici v Paríži 13. novembra. Podľa premiéra Roberta Fica ale nie sú žiadne náznaky, že zbrane boli zo Slovenska.

Už v minulosti sa objavili informácie, že zbrane teroristov pochádzali zo Slovenska. Pozrite si analýzu Novín o 17:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy