Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vo Vysokých Tatrách zahynul poľský turista, zrútil sa po výstupe na Svinicu
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách zahynul poľský turista, zrútil sa po výstupe na Svinicu

VARŠAVA / Pošmyknutie či zakopnutie sa na poľskej strane Vysokých tatier stalo osudným poľskému turistovi, ktorý sa v piatok zrútil po výstupe na vrchol Svinica.

"Záchranná akcia skončila neúspešne, muž zahynul na mieste," povedal televíyii TVN 24 Jakub Hornowski y Tatranskej dobrovoľnej záchrannej služby.

Záchranárov na miesto privolal očitý svedok, ktorý videl, ako sa turista zrútil. Po páde z výšky asi 200 metrov sa nehýbal, ani nereagoval na volanie. Záchranári našli muža bez známok života niekoľko stoviek metrov pod štítom. Za pomoci vrtuľníka ho dopravili do Zakopaného, kde ho predali polícii.

Mačky a cepín

Turista mal na nohách železá, ale ani to ho neuchránilo pred pádom na veľmi zľadovateľom chodníku. Vzhľadom na tieto podmienky sú podľa Horowského pri výpravách do vyššie položených častí hôr "nevyhnutnosťou" ako stúpajúce železá, takzvané mačky, tak cepín - a hlavne schopnosť ich vedieť správne používať.

Nešlo pritom o prvú obeť tohtoročnej zimy vo Vysokých Tatrách. Začiatkom decembra v slovenských veľhorách zahynul poľský horolezec v prvej lavíne tejto zimy.

Pred rokom prežil pád v Tatrách len 19-ročný Poliak, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy