Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záchranná akcia v Tatrách trvala neskutočných devätnásť hodín
Zdielať na

Záchranná akcia v Tatrách trvala neskutočných devätnásť hodín

VYSOKÉ TATRY / Neuveriteľných devätnásť hodín trvala záchranná akcia mladého Poliaka, ktorý chcel zdolať vrchol Rysov. Podarilo sa mu to, no pri zostupue prišiel takmer o život. Padol z výšky približne sto metrov do úzkeho žľabu. Zostal pri vedomí a tak si sám zavolal pomoc.

Slovenskí a poľskí záchranári vyrazili v pondelok večer hľadať strateného Poliaka. Našli ho v žľabe pod Rysmi. "Záchranári kričali a on im odpovedal," ozrejmil záchranár horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách Zdeno Fedor. 

Poliak sa zošmykol do úzkeho žľabu a zostal zakliesnený. "Mal vľké šťastie, že zastal na poslednej rampe. Keby tú preletel, už by asi nebol medzi nami,"  konštatuje Fedor.

Kruté počasie

Dostať Poliaka zo žľabu bolo mimoriadne náročné. Poveternostné podmienky to záchranárom neuľahčovali. Striedal sa dážď a krúpami, vonku bolo len päť stupňov a miestami nárazový vietor.

"Bolo tam veľa voľných kameňov, ktoré nás ohrozovali," opísal záchrannú akciu Fedor.

Nad ránom začali vyťahovať zakliesneného Poliaka. "Vyťahovali sme dvoch. Poliaka a záchranára," uviedol záchranár z Poľska Witold Cikowski. Následne muža z POľska previezli do nemocnice v Poprade, kde sa oňho starajú lekári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy