Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Radikáli zmenili trasu na prepravu ropy do Turecka, tvrdí Rusko
Zdielať na

Radikáli zmenili trasu na prepravu ropy do Turecka, tvrdí Rusko

BAGDAD/DAMAŠK / Radikáli z organizácie Islamský štát pokračujú vo vývoze ropu zo Sýrie. Aby sa vyhli ruskému bombardovaniu v Sýrii, zmenili trasu a prevážajú surovinu do Turecka severom Iraku. Podľa ruských zdrojov ruská rozviedka zaznamenala na iracko-tureckej hranici 12 000 ropných cisterien.

"Teroristi sa chcú vyhnúť ruskému bombardovaniu, takže na prevoz surovej ropy zmenili trasy," povedal ruský generál Sergej Rudskoj. Podľa neho teraz kamiónu smerujú z východosýrskeho štátu Dajr az-Zaur na irackú hranicu a ďalej do Zacha a Mosulu v Iraku.

"Do Turecka kamióny prechádzajú hranicou v oblasti Zacha," povedal generál, ktorý mal k dispozícií satelitné snímky kamiónov čakajúcich na iracko-tureckej hranici.

Financovanie Islamského štátu

Rusko, ale tiež Irak v minulosti obvinili Turecko, že pomáha financovať Islamský štát, keď obchoduje s jeho ropou. Moskva dokonca obvinila rodinu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z toho, že je do obchodovania zapojená. Svoje tvrdenie Rusko dokladalo satelitnými snímkami kamiónov smerujúcich cez sýrsko-tureckú hranicu.

Minulý týždeň podľa armády ruské letectvo zničilo v Sýrii 37 objektov, v ktorých Islamský štát ropu ťažil alebo upravoval, a zameralo sa tiež na konvoje cisterien.

Vladimír Putin pred časom zverejnil informáciu, že má dôkazy o tom, že Turecko obchoduje s ropou Islamského štátu a má o tom dôkazy. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy