Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Talianska prokuratúra chce prísnejší trest pre kapitána Costy Concordie
Zdielať na

Talianska prokuratúra chce prísnejší trest pre kapitána Costy Concordie

RÍM / Talianska prokuratúra podala odvolanie proti tohtoročnému verdiktu súdu nad kapitánom stroskotanej výletnej lode Costa Concordia Francescom Schettinom. Snaží sa tak dosiahnuť tvrdší trest, informovala o tom v pondelok talianska tlačová agentúra ANSA. Súd tento rok vo februári udelil kapitánovi trest 16 rokov.

Päťdesiatštyri ročný Francesco Schettino je stále na slobode, keďže v Taliansku sa odsúdení posielajú do väzenia až po vyčerpaní všetkých odvolacích konaní. Očakáva sa, že aj jeho právnici sa proti rozsudku, ktorý považujú za príliš krutý, odvolajú.

Talianska výletná loď Costa Concordia narazila v januári 2012 v blízkosti ostrova Giglio na skaliská a naklonila sa na bok. Pri nehode zahynulo 32 ľudí. Schettina vo februári tohto roka uznal prvostupňový súd za vinného v prípade smrti 32 ľudí, zapríčinenia stroskotania lode a predčasného opustenia plavidla a vymeral mu trest 16 rokov väzenia.

26 rokov

Prokuratúra v stredotalianskom meste Grosseto, v ktorom sa konal prvostupňový súd, žiadala vtedy pre Schettina až 26 rokov za mrežami. Súd vydal odôvodnenie svojho verdiktu v júli a podľa štátnej zástupkyne Márii Navarrovej nezodpovedá trest jeho záverom.

V odôvodnení okrem iného stojí, že kapitán vedome opustil plavidlo v čase, keď na ňom boli ešte ľudia, a nepomáhal koordinovať ich záchranu, hoci to bolo jeho povinnosťou.

Jediný pred súdom

Kapitán Costa Concordia sa pred súdom za haváriu spovedal ako jediný člen posádky. Pôvodne mali pred súdom stáť aj ďalší lodní dôstojníci, tí sa ale procesu vyhli vďaka tomu, že s prokuratúrou uzavreli dohodu o vine a treste.

Luxusný výletný parník Costa Concordia s viac ako 4 200 ľuďmi na palube stroskotal pri talianskych brehoch v noci 13. januára 2012, keď narazil na plytčinu a čiastočne sa prevrátil. Vrak 290 metrov dlhej lode bol z blízkosti ostrova Giglio po technicky náročnej operácii odtiahnutý až v závere minulého roka.

Otáčanie 300 metrov dlhej a 114 500 ton vážiacej lode pri pobreží Toskánska trvalo 19 hodín. Pozrite si časozberné video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy