Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Najväčšia akcia v dejinách. Taliani chcú otočiť Costa Concordiu
Zdielať na

Najväčšia akcia v dejinách. Taliani chcú otočiť Costa Concordiu

GIGLIO / Stovky technikov a špecialistov finišujú s prípravami na obrátenie havarovanej výletnej lode Costa Concordia do správnej polohy. Záchranná akcia pri talianskom ostrove Giglio by mala byť najväčšou v dejinách. Miestni obyvatelia sa boja, že najväčšou skutočne bude. Ale vraj katastrofou.

Inžinieri a technici tvrdia, že to vyjde

Podľa inžinierov a technikov by mali loď konečne obrátiť a následne vytiahnuť. Technici tvrdia, že všetko pôjde hladko.

"Sme pripravení na všetko. Drobný odpad z lode zachytia rybárske siete, neunikne nám ani nafta,"
tvrdí technik Nicholas Sloane. Na otáčaní a vyťahovaní pracujú spoločne inžinieri z USA aj Talianska. 450 technikov už rok vymýšľa tú najlepšiu alternatívu vytiahnutia 290 metrov dlhého plavidla. Tvrdia, že sú pripravení a že operácia vyjde. Miestni až takí optimistickí nie sú.

Zahynulo tu 32 ľudí

"Dúfajme, že sa im ju podarí vytiahnuť von vcelku. Ak sa loď zlomí, všetko z nej vytečie. Hoci odčerpali, čo sa dalo, ešte v nej zostali zvyškové oleje a farbivá," tvrdí miestny rybár Joachin Ferraro.

"Nie sme žiadni hlupáci, takže hoci dúfame, že loď vylovia čím skôr, bojím sa, že tu bude ešte aj budúce leto," dodáva obyvateľka ostrova Elia Contiová. Costa Concordia havarovala 13. januára 2012. Pri nehode zahynulo 32 ľudí a do bezpečia prevážali cez 4 000 osôb.

Plavidlo chcú nadvihnúť, odľahčiť,...

Plánom technikov je plavidlo zospodu nadvihnúť, odľahčiť, pretočiť a po upevnení a zaistení odtiahnuť. Manipulácia s takmer 115 000-tonovou loďou však jednoduchá nebude. Preto proces odstraňovania môže byť ukončený aj počas budúceho roku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy