Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Na Concordii by mali začať odčerpávať palivo
Zdielať na

Na Concordii by mali začať odčerpávať palivo

Na stroskotanej výletnej lodi Costa Concordia začali prípravy na odčerpanie paliva. Potápači holandskej spoločnosti Smit, ktorá sa špecializuje na záchranné práce na mori, najskôr kontrolovali, v akom stave je trup plavidla.

Pokračovať má aj pátranie po nezvestných. Medzitým sa terčom kritiky stala aj spoločnosť vlastniaca loď. Potápači talianskych námorných síl sa chystali vytvoriť výbušninami ďalší vstup do lode vo výške tretej paluby, informovala tlačová agentúra Ansa.

Večer predpovedajú v regióne silnejší severný vietor a rozbúrené more pri pobreží Toskánska. Nie je jasné, či by to mohlo práce ohroziť. Od havárie spred 11 dní našli 15 mŕtvych, asi 20 ľudí je stále nezvestných.

Toskánsky generálny prokurátor Beniamino Deidda obrátil kritické otázky na lodnú spoločnosť Costa Crociere, ktorá je majiteľom stroskotanej lode. "Zamestnávateľ je zodpovedný, je preto potrebné obrátiť pohľad aj na rozhodnutia urobené majiteľom lode," citovali Deiddu talianske médiá.

Prokurátor narážal na to, že spoločnosť poverila funkciou kapitána Francesca Schettina, ktorý čelí obvineniam zo zodpovednosti za nehodu a ktorého umiestnili do domáceho väzenia. V otázkach bezpečnosti a organizácie došlo k "problémom a neuveriteľnej ľahkovážnosti", zdôraznil Deidda. Manažér spoločnosti Roberto Ferrarini mal počas nehody a neskoro nariadenej evakuácie lode najmenej trikrát telefonovať s kapitánom.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy