Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
V Concordii zabudol husle, zomrel. Kapitán hľadá výhovorky
Zdielať na

V Concordii zabudol husle, zomrel. Kapitán hľadá výhovorky

Maďarský huslista, ktorý sa plavil na talianskej lodi Costa Concordia, prišiel o život pomerne kurióznym a nešťastným spôsobom. Najprv sa správal ako hrdina, pomáhal deťom, ale potom urobil tragické rozhodnutie.

Hudobník identifikovaný ako 38-ročný Sándor Fehér bol v čase, keď sa plavidlo začalo potápať, na jeho prvom poschodí. Prvé minúty najskôr čakal, čo sa bude diať, povedal pre maďarský denník Blikk jeho kolega z orchestra József Balogh.

Fehér podľa neho intenzívne pomáhal viacerým dezorientovaným deťom pri nasadzovaní záchranných viest. Hudobník si však v istej chvíli uvedomil, že svoje husle má v kajute a vrátil sa po ne. Na nastúpenie do záchranného člnu však už v jeho prípade bolo príliš neskoro a Maďar sa utopil.

Fehér je vôbec prvou identifikovanou osobnou z 11 ľudí, ktorých zatiaľ evidujú ako obete nešťastia. Záchranné práce medzitým stále pokračujú. Šanca, že by medzi zvyšnými 21 nezvestnými bol ešte niekto živý, sú však už mizivé.

Kapitán konečne priznal chybu!

Kapitán lode Concordia Francesco Schettino konečne pripustil, že pred tragickou haváriou urobil chybu. "Obrat som nariadil príliš neskoro. Podobný manéver som však predtým nariadil asi trikrát," narážal na fakt, že prikázal, aby sa loď priblížila k pobrežiu. A to aby posádka a cestujúci mohli zamávať ľuďom na pobreží. Schettino zároveň odmietol, že by opustil potápajúcu sa loď. Podľa jeho verzie, keď sa loď naklonila, vypadol z nej priamo do záchranného člna. Kapitán je presvedčený, že zachránil tisíce pasiažerov. Podľa vyšetrovateľov však v čase nehody musel byť Schettino pod vplyvom alkoholu alebo drog.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy