Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Loď prekliateho kapitána vydala nové obete. Už ich je 11!
Zdielať na

Loď prekliateho kapitána vydala nové obete. Už ich je 11!

Potápači vylovili v noci na dnešok z vraku stroskotanej luxusnej lode Costa Concordia ďalšie telo. Išlo už o siedmu obeť nešťastia z piatka trinásteho. Talianske médiá v tom majú jasno. Concordia je prekliata loď prekliateho kapitána... Navyše, počas dňa našli záchranári vo vraku lode ďalších štyroch mŕtvych, ich počet tak už stúpol na 11!

Jedenásť obetí, 25 nezvestných

Väčšina zo 4200 pasažierov na palube lode prežila, okrem jedenástich obetí je však ešte stále nezvestných 25 ľudí, z nich štyria členovia posádky. Počet mŕtvych uviedla s odvolaním sa pobrežnú stráž agentúra Reuters. Včera popoludní museli záchranné práce prerušiť, pretože sa obrovské plavidlo uviaznuté na útese v rozbúrenom mori posunulo. Po krátkom obnovení prácu opäť prerušili v noci a záchranári začali loď znovu prehľadávať dnes ráno.

Výletná loď Costa Concordia s 4234 ľuďmi na palube sa vydalo v piatok popoludní na cestu do Stredomoria, keď narazilo na útes pri ostrove Giglio neďaleko pobrežia južného Toskánska. V lodi vznikla sedemnásť metrová trhlina, plavidlo sa prevrátilo na bok a jeho polovica zostala pod morskou hladinou.

Únik paliva zatiaľ nehrozí

Loď mala na palube 2500 ton paliva a preto predstavuje aj potenciálne nebezpečenstvo pre životné prostredie. V blízkosti miesta sa navyše nachádza toskánsky národný parka Archipelango. Zatiaľ ale nezistili žiadny únik pohonných hmôt. Ich odčerpanie vykoná istá dánska spoločnosť.

Kapitán chcel urobiť radosť vrchnému čašníkovi...

Talianske média preklínajú v súvislosti s nehodou lode jej kapitána Francesca Schettina (52), ktorý vyšetrovanie strávi v cele. K ostrovu Giglio sa údajne priblížil tak riskantne blízko preto, lebo chcel urobiť radosť vrchnému čašníkovi z lode, aby mohol zamávať rodine na svojej rodnej hrude. Povedal mu: "Antonello, pozrite, sme blízko pri vašom ostrove." Čašníkova odpoveď bola veľavravná: "Dajte si pozor, lebo sme naozaj veľmi blízko..."

Havária výletnej lode Costa Concordia môže vyjsť jej majiteľa firmu Carnival na 95 miliónov USD (74,99 milióna eur). "Loď bude mimo prevádzky až do konca finančného roka, ak nie dlhšie," oznámila firma s tým, že odhadované čísla predstavujú očakávanú stratu v dôsledku zastavenia prevádzky lode. Nezahŕňajú tak prípadné výpadky príjmov pre pokles záujmu o výletné plavby.

Kapitán, vráťte sa na loď! - kázala mu pobrežná stráž

V čase, keď pokračovala zo stroskotanej lode evakuácia pasažierov, už naozaj nebol kapitán Francesco Schettino na jej palube. Dokazuje to prepis rozhovoru medzi ním a pobrežnou strážou po tom, ako Costa Concordia narazila na útes. Úrady márne prikazovali kapitánovi, aby sa vrátil na palubu a kooperoval záchranné práce. Prepis tohto rozhovoru zverejnil taliansky denník La Repubblica.

Podľa aktuálnych správ CNN už majú vyšetrovatelia v rukách aj záznamy jednej z čiernych skriniek, ktoré by mali vniesť do okolností havárie viac svetla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy