Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Havária lode v prístave si vyžiadala sedem mŕtvych
Zdielať na

Havária lode v prístave si vyžiadala sedem mŕtvych

JANOV / Najmenej sedem ľudí neprežilo haváriu kontajnerovej lode, ktorá v utorok večer v talianskom Janove vrazila do kontrolnej veže. Veža vysoká vyše 50-metrov, kde sa práve menila služba, sa následne zrútila. Miestne médiá informovali, že záchranárom sa v stredu z trosiek podarilo vyslobodiť jedného ťažko zraneného človeka.

Narazila do kontrolnej veže

Niektorých ľudí strhlo do vody, zatiaľ čo iní ostali uväznení vo výťahu, ktorý spadol do mora. "Našli sme päť tiel a dve ďalšie sme videli, avšak ešte nevytiahli," uviedol hovorca pobrežnej stráže Filippo Marini pre novinárov. Jedného päťdesiatročného muža sa podarilo 12 hodín po nešťastí vytiahnuť z trosiek a bol prevezený do nemocnice. Nezvestná je najmenej jedna ďalšia osoba, niektoré médiá uvádzajú troch nezvestných.

Prokuratúra vyšetruje kapitána lode Waltera Cotugna pre možné zabitie a loď zabavila. Takmer 240 metrov dlhé plavidlo bolo podľa protokolu navigované smerom ku kontrolnej veži a potom sa malo otočiť na otvorené more a vyplávať do Neapola, namiesto toho však narazilo do brehu. Incident pripomína haváriu talianskej výletnej lode Costa Concordia pri ostrove Giglio, ktorá si v minulom roku vyžiadala až 32 obetí na životoch.

Loď bola zhabaná

Časť presklenej betónovej veže s výškou 54 metrov sa pri náraze odlomila a zrútila sa do vody. Nachádzalo sa v nej 13 ľudí. Obeťami sú podľa talianskych médiá člen pobrežnej stráže, riadiaci pracovník prístavu, námorný kapitán a ďalší dvaja ľudia.

V prípade sa rozbehlo vyšetrovanie. Loď bola úradne zhabaná a jej kapitán povolaný na výpoveď. Predpokladá sa, že Jolly Nero sa pri manévri vyplávania z prístavu odchýlil kvôli zlyhaniu motorov od kurzu. Janovský starosta Marco Doria vyhlásil pre mesto oficiálny smútok a doprava v prístave, s výnimkou trajektov, bola dočasne zastavená. Janov je najväčší obchodný prístav Talianska a jeden z najväčších prístavov v Stredozemnom mori.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy