Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vrak stroskotanej Costy Concordie zničia v janovskom prístave
Zdielať na

Vrak stroskotanej Costy Concordie zničia v janovskom prístave

RÍM / Vrak stroskotanej výletnej lode Costa Concordia odvezú do prístavu v meste Janov, kde ho zlikvidujú. Zisk lukratívnej objednávky pre severotaliansky prístav v pondelok potvrdila vláda v Ríme.

Spoločnosť Costa Crociere sa ešte v júni rozhodla poveriť likvidáciou lode janovské spoločnosti. Stalo sa tak napriek veľkému počtu záujemcov spomedzi talianskych i zahraničných prístavov. Nechýbalo ani turecké konzorcium.

Vrak by mali odtiahnuť do polovice augusta, pričom bude záležať od počasia a situácie na mori. Plavba do Janova by mala trvať niekoľko dní.

Osudná havária

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Nehoda si vyžiadala tridsaťdva mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako štyritisícdvesto ľudí.

Kapitán Francesco Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. Spoločnosť Costa Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur.

Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou jedenásťtisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton sa podarilo vztýčiť v septembri 2013.

Narovnali výletnú loď Costa Concordia, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy