Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vyťahovali havarovanú Costa Concordiu
Zdielať na

Vyťahovali havarovanú Costa Concordiu

RÍM / Vyťahovanie stroskotanej lode Costa Concordia z plytčiny pri pobreží talianskeho ostrova Giglio prebiehalo celý deň. Už v noci technici ukončili prípravné práce a vrak lode doslova po centimetroch otáčajú. Takáto záchranná akcia nemá v dejinách námorníctva obdobu a pre hroziace znečistenie je nevyhnutné, aby sa podarila na prvýkrát.

Nehoda z roku 2012

Vrak výletnej lode, ktorá už 20 mesiacov leží pri pobreží Toskánska, je dvakrát tak ťažký ako Titanic. Viac ako 114 000 ton vážiaci kolos sa tím medzinárodných inžinierov pokúša vzpriamiť a odtiahnuť na breh - začali hneď ráno.

Už napoludnie bol posun lode viditeľný. Vrak dvihli o jeden meter. Uvoľňovanie vraku z útesu na umelo vytvorenú plošinu pre búrku odložili asi o tri hodiny. Po celý deň sa na záchranné práce prizerali tisícky zvedavcov z ostrova. Nešťastie Costy Concordie si minulý rok vyžiadalo 32 obetí.

Stále nezvestnými sú talianska pasažierka a indický čašník. Demontovanie lode priamo v mori by bolo veľmi riskantným, inžinieri sa preto rozhodli vrak odtiahnuť do prístavu a zošrotovať ho tam. V jeho útrobách sa totiž nachádza niekoľko tonový toxický mix pokazeného jedla a chemikálií, ktoré by mohli zamoriť pobrežie ostrova.

Práca pre 500 ľudí za 600 miliónov

Predpokladá sa, že záchranné práce vraku Costa Concordie potrvajú 10 až 12 hodín. Skončiť by mali po zotmení. Vyťahovanie luxusnej lode vzbudilo aj nebývalý záujem médií: o veľkolepej akcii, ktorá bude stáť 600 miliónov eur a zamestná okolo 500 ľudí, bude informovať 350 novinárov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy