Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Costa Concordia zmizne po dvoch rokoch z talianskych brehov
Zdielať na

Costa Concordia zmizne po dvoch rokoch z talianskych brehov

RÍM / Vrak obrovskej výletnej lode Costa Concordia v júli po dvoch rokoch zmizne z miesta nehody pri toskánskom ostrove Giglio. Loď zamieri do Janova, kde bude zošrotovaná. Rozhodol o tom vlastník lode spoločne s technikmi a poisťovňou. Informáciu priniesol The Daily Telegraph.

Záujem viacerých prístavov

Obrovský vrak dostal na hladinu tím špecialistov. Od tej doby je na brehu talianskeho ostrova a čaká na odtiahnutie. Podľa posledných informácií sa tak stane 20. júla. V meste Janov ho čaká zošrotovanie, píše The Daily Telegraph.

Demontáž lode bude náročná a finančne nákladná. O lukratívny kontrakt sa uchádzali prístavy v Taliansku, Veľkej Británii, Francúzsku, Turecku a v Číne.

Costa Concordia havarovala v Tyrhénskom mori neďaleko ostrova Giglio vzdialeného od brehu Talianska iba šestnásť kilometrov. K nehode došlo v noci z 13. na 14. januára 2012. Výletná loď s viac než 4 200 ľuďmi na palube plávala v blízkosti pevniny. Po náraze na plytčinu začala naberať vodu.

ČASOZBERNÉ VIDEO. Takto narovnali Costa Concordiu:

Havária si vyžiadala 32 ľudských životov. Zodpovedný je kapitán lode Francesco Schettino, ktorý opustil loď v čase, keď boli na palube ľudia. Hrozí mu dvadsať rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy