Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kapitán Costy Concordie prednášal na univerzite o zvládaní paniky
Zdielať na

Kapitán Costy Concordie prednášal na univerzite o zvládaní paniky

GIGLIO / Kapitán výletnej lode Costa Concordia, ktorá pred viac než dvoma rokmi havarovala pri toskánskom ostrove Giglio, prednášal študentom na rímskej univerzite na tému zvládanie paniky. Informoval o tom taliansky denník La Repubblica.

Jeho vystúpenie vyvolalo v Taliansku vlnu posmechu a pobúrení. Francesco Schettino, ktorý sa za haváriu už rok zodpovedá pred súdom, zostáva zatiaľ na slobode. Budúce súdne pojednávanie je stanovené na 21. septembra.

Ako odborník

Prednáška s pozvaným hosťom sa vraj konala na konci júna na Lekárskej fakulte univerzity Sapienza. Schettino na nej študentom psychopatológie údajne popisoval priebeh nehody Costy Concordie a vysvetľoval vraj tiež postupy, ktoré je nutné v prípade vypuknutia paniky dodržiavať.

"Bol som pozvaný ako odborník, viem, ako sa v takých prípadoch správať,"
povedal Schettino svoje vystúpenie. Francesco Schettino, kapitán havarovanej Costy Concordie, bol nespôsobilý riadiť výletnú loď. Profesor, ktorý kapitána do výuky pozval, sa už zodpovedá pred etickou komisiou vysokej školy.

Evakuácia pasažierov

Kapitán lode, na ktorej sa plavilo 4 200 ľudí a 32 z nich pri jej čiastočnom potopení zahynulo, sa zodpovedá pred súdom z usmtenia z nedbanlivosti. Úrady Schettina vinia mimo iného z opustenia plavidla ešte pred ukončením evakuácie pasažierov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy