Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kapitán stroskotanej lode Costa Concordia si odsedí 16 rokov za mrežami
Zdielať na

Kapitán stroskotanej lode Costa Concordia si odsedí 16 rokov za mrežami

GROSSETO / Talianský súd v stredu poslal na 16 rokov a jeden mesiac do väzenia kapitána Francesca Schettina. Uznal ho vinným za stroskotanie výletnej lode Costa Concordia pred troma rokmi. Informovala o tom agentúra ANSA.

Kapitán dostal navyše päťročný zákaz kormidlovať loď a doživotný zákaz výkonu verejnej funkcie.

Kapitán Francesco Schettino čelil obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie.

Podľa jeho slov sa ale stal obetným baránkom, pretože sa vyšetrovacie orgány rozhodli zhodiť všetku zodpovednosť na neho a "nehľadeli pritom na pravdu".

"Je ťažké nazývať životom to, čo teraz musím prežívať ja," povedal so slzami v očiach kapitán. Dodal, že aj on čakal, že v osudný deň zomrie.

Cestujúci dostali odškodné

Spoločnosť Costa Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur.

Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou jedenásťtisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton sa podarilo vztýčiť v septembri 2013.

Výletná loď stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Pri nešťastí zomrelo 32 ľudí. Niekoľko desiatok pasažierov utrpelo zranenia. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako štyritisícdvesto ľudí. 

Narovnali výletnú loď Costa Concordia, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy