Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Happy Birthday za 150 tisíc. Pokuta za narodeninovú pieseň
Zdielať na

Happy Birthday za 150 tisíc. Pokuta za narodeninovú pieseň

BRATISLAVA / Má niekto z vašej rodiny či kamarátov dnes narodeniny? Radšej mu nespievajte známu pieseň Happy Birthday. To, čo sme na Slovensku nedávno riešili s ľudovkami, je teraz realitou celosvetovou - ak ju na oslave chcete zaspievať, musíte si najskôr kúpiť licenciu. Hollywoodski filmári žiadaju známu hudobnú spoločnost, aby si prestala účtovať tisíce dolárov za použite tejto známej melódie.

Ročne si spoločnosť účtuje 2 milióny

Najznámejšiu pieseň sveta zložili v roku 1893 dve sestry z Kentucky v USA. Skladba sa pôvodne volala Dobré ráno všetkým a bola určená pre deti. Pretextovanú ju neskôr odkúpila Hollywoodska hudobná spoločnosť.

Už viac ako 100 rokov si za práva narodeninovej pesničky účtuje ročné viac ako dva milióny dolárov hudobná spoločnosť Warner music group, ktorá sídli v Hollywoode. Filmárka Jennifer Nelson sa rozhodla majiteľov skladby žalovať.

Spievajte si iba doma

"Je veľmi čudné, že musíme platiť za pieseň, ktorá je nám všetkým známa," hovorí Jennifer. Licencia na použitie songu stojí od 5 do 30 tisíc amerických dolárov. "Na Slovensku si Slováci môžu spievať, ale iba v súkromnom prostredí. Vo verejnom si nemôžu, ako napríklad na pracovisku, lebo môžu byť predmetom pokuty až do výšky 150 tisíc dolárov," dodáva advokát v USA, Peter Rasla.

Slávna Happy Birthday je zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov ako najznámejšia pesnička na svete.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy