Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
SOZA opäť šokuje! Tentoraz chce zarobiť na mobiloch
Zdielať na

SOZA opäť šokuje! Tentoraz chce zarobiť na mobiloch

Začalo sa to faktúrou za detský spev, pokračovalo poplatkami za stužkovú a teraz prišlo na rad niečo, čo má takmer každý z nás - mobilné telefóny. V SOZE sa rozhodli, že budú vyberať peniaze už aj za ne. Pomerne šokujúcu informáciu dnes priniesol denník SME.

Od operátorov chce SOZA 3 percentá

SOZA sa pritom odvoláva na autorský zákon i na stanovisko ministerstva kultúry, podľa ktorého je mobilný telefón prístroj na vyhotovovanie rozmnoženín zvukových alebo zvukovo­obrazových záznamov. Od operátorov chce preto 3 percentá z predajnej alebo dovoznej ceny z každého mobilu.

Tým sa to samozrejme nepozdáva - dvaja poplatky odmietajú s odôvodnením, že nie sú výrobcovia. Tretí so zväzom stále rokuje. Už teraz musia naši mobilní operátori platiť za zvonenia, ktoré si ich klienti môžu stiahnuť do telefónov.

Pod Repčíkom sa vraj trasie stolička

Požiadavka Autorského zväzu prichádza iba týždeň po škandále so stužkovými, po ktorom sa ministerstvo kultúry rozhodlo spraviť výklad zákona, v ktorom objasní, čo je a čo nie je verejné podujatie.

Podľa viacerých informácií sa však pod Vladimírom Repčíkom trasie stolička - už v stredu sa má stretnúť s výborom SOZA, na ktorom sa má preberať jeho pôsobenie. Podľa informácii denníka SME Autorský zväz dokonca nevylučuje jeho výmenu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy