Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Koľko by stála identifikácia všetkých živočíchov na svete?
Zdielať na

Koľko by stála identifikácia všetkých živočíchov na svete?

Zdroj: david.latapie.name/ilustračné

Vedci doteraz objavili a popísali takmer 1 a pol milióna živočíšnych druhov. Ďalšie milióny na svoje objavenie len čakajú. Brazílski vedci vyrátali, že ak by sme mali zmapovať všetky živočíchy na svete, stálo by to vyše 260 miliárd dolárov!

K závratnej sume sa vedci dopracovali, keď preskúmali prácu niekoľkých desiatok taxonómov. To sú odborníci, ktorí sa zaoberajú popisom a vedeckým zaradením živých organizmov. Keď sa objaví nejaký nový druh, takýto vedec ho musí dôkladne preskúmať, popísať a určiť, kam vlastne patrí. Brazílčania posudzovali rýchlosť práce takýchto vedcov, náklady na ich vzdelanie, platy, laboratórne vybavenie a ďalšie náklady. Vyšlo im z toho, že priemerný taxonóm počas svojej kariéry popíše 25 nových druhov. Stojí to v priemere 97 tisíc dolárov ročne.

Na celom svete je pritom nedostatok takýchto odborníkov. Preto sa za rok podarí popísať a skatalogizovať len asi 16 000 nových živočíšnych druhov. Podľa odhadov sa pritom v zákutiach našej planéty ukrýva ešte takmer 5 a pol milióna ešte neobjavených živočíšnych druhov. Pri súčasnom tempe a rýchlosti práce by teda popísanie všetkého života na Zemi stálo asi 263 miliárd dolárov. Problémom však nie sú len peniaze, ale aj čas. Zabralo by to 360 rokov.

Pri výskume brazílski vedci zistili aj ďalšie zaujímavé čísla. Podľa nich popísanie jedného nového stavovca v Brazílii, napríklad vtáka, stojí asi 122 tisíc dolárov. Identifikácia nového druhu hmyzu vyjde na 39 tisíc. Dolárov.