Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Bahenná sopka sa tak skoro neupokojí...
Zdielať na

Bahenná sopka sa tak skoro neupokojí...

Zdroj: Hugh e82

Najväčšia bahenná sopka na svete je na východe indonézskeho ostrova Jáva. Prvýkrát vybuchla, ak sa to tak dá nazvať, v máji 2006. O strechu nad hlavou pripravila 13 tisíc rodín. Podľa najnovších výskumov bude soptiť a vyvrhovať záplavy bahna ešte 26 rokov!

Bahenný vulkán je známy pod menom Lusi. Je to odvodené od indonézskeho slova lumpur - blato a miesta, kde sa sopka objavila - Sidoarjo. V maximálnej fáze erupcie vyvrhovala 180 tisíc kubických metrov blata denne. To zodpovedá obsahu asi 50 plaveckých bazénov.

Príčiny bahennej erupcie boli predmetom dlhých vedeckých debát. Nakoniec sa odborníci zhodli na dvoch možnostiach - buď to mal na svedomí hlboký vrt v danej oblasti, ale pomerne silné zemetrasenie, ktoré sa objavilo pár dní pred erupciou. Spoločnosť, ktorá robila vrt, dokonca súhlasila s tým, že zaplatí kompenzácie 50 000 ľuďom, ktorých sopka pripravila o strechu nad hlavou.

Vedci z Durhamskej univerzity si teraz na Lusi trochu posvietili. Sopka sa totiž stále neupokojila a vyvrhuje nové a nové bahno. Vytvorili niekoľko modelov jej ďalšieho správania. Vyšlo im z nich, že prúdy bahna sa s 10 percentnou pravdepodobnosťou budú z vulkánu valiť ešte viac ako 100 rokov. S 90-percentnou pravdepodobnosťou to bude trvať len čosi viac ako 10 rokov. Vedci sa však zhodujú, že to bude niečo medzi tým, teda asi 26 rokov. Sopka však stále môže prekvapiť a rozbiť vedecké modely.

Takúto paseku narobila bahenná sopka Lusi. Dymí v pozadí.

Hugh e82

Škola zničená prívalom bahna zo sopky Lusi

Hugh e82

Bahenná sopka Lusi z obežnej dráhy

nasa