Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Neverte vlastným očiam, dajú sa oklamať! Skúste...
Zdielať na

Neverte vlastným očiam, dajú sa oklamať! Skúste...

Kokiči Sugihara nie je žiadny kúzelník. Napriek tomu vytvára ilúzie, pri ktorých začnete pochybovať o kvalite svojho zraku. Potrebuje na to len trochu papiera, drevené guľôčky a ďalšie bežné veci. Na rozdiel od skutočných kúzelníkov však svoje ilúzie bez problémov odtajní. Pozrite si pripojené video.

Kokiči Sugihara je profesorom na Inštitúte pokročilých štúdií matematických vied v Japonsku. Bežného smrteľníka vydesí už len ten názov, ktorý ekovuje ustanovizeň plnú pološialených vedátorov s IQ nad 250. V skutočnosti sa tam zaoberajú mimoriadne zaujímavými vecami, výsledkom ktorých sú aj takéto optické ilúzie.

Je to ukážka toho, ako vníma okolitý svet náš mozog. Takáto optická ilúzia totiž môže fungovať len vďaka tomu, že náš mozog "predpokladá", ako by mal svet vyzerať, ako by sa veci mali diať, a tomu prispôsobuje informácie, ktoré získava z očí.

Vďaka výskumu stačilo zobrať nožnice, zopár výkresov a lepidlo. Profesor Sugihara využil presne vyrátané uhly a tvary, aby dokázal oklamať ľudský zrak, respektíve mozog. Ak máte trochu času, kliknite si na tento odkaz. Nájdete tam 13-minútové video plné takýchto klamov. A ak toho času máte ešte viac, na tomto odkaze pán profesor ponúka na stiahnutie zopár návodov na zostrojenie "nemožných" objektov z papiera.