Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zlyhanie sondy: Japonská tesnotka pri Venuši
Zdielať na

Zlyhanie sondy: Japonská tesnotka pri Venuši

Zdroj: Jan Meciar

Japonskí vedci majú hlavy v smútku. Pred pár dňami sa úspešne dostala k planéte Venuša ich prvá sonda. Všetko vyzeralo veľmi nádejne. Zostávalo už len to, aby "zaparkovala" na obežnej dráhe a pustila sa do skúmania. Lenže, sonda Akatsuki nezaparkovala.

Akatsuki vyštartovala k Venuši približne pred 200 dňami. Všetko išlo ako po masle, až do tejto chvíle. Sonda mala pri Venuši pribrzdiť a znížením rýchlosti prejsť na obežnú dráhu okolo Venuše. Niečo však nefungovalo tak, ako malo a brzdenie nevyšlo. Vedci oznámili, že na krátky čas stratili kontakt so sondou. Teraz sú už opäť v spojení, no je jasné, že Akatsuki letí od Venuše preč, smerom k Slnku. Operátori sa však nevzdávajú. Tvrdia, že prístroje fungujú normálne, preto sa pokúsia o ďalšie zaparkovanie sondy pri Venuši. To však bude najskôr o 6 rokov. Až vtedy totiž Akatsuki opäť poletí okolo.

Zlyhanie sondy je sklamaním nielen pre vedcov, ale aj pre vyše 260 tisíc ľudí, ktorých mená a odkazy niesla k Venuši. Boli vyryté drobným písmom na hliníkových doštičkách umiestnených na palube Akatsuki. Svojim menom alebo posolstvom na ne mohol prispieť ktokoľvek. Japonská vesmírna agentúra JAXA zbierala mená a odkazy cez internet. Teraz letia so sondou okolo Slnka.