Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Toto je umenie viditeľné z vesmíru. Pozrite sa!
Zdielať na

Toto je umenie viditeľné z vesmíru. Pozrite sa!

Zdroj: DDancer/Slon indických študentov

Slon, orol, skarabeus, ľadový medveď... Na osemnástich miestach sveta sa objavili takéto umelecké diela, viditeľné z obežnej dráhy okolo Zeme. Sú súčasťou projektu 350 eARTh, vyhláseného pri príležitosti klimatických rokovaní OSN v Mexiku. Pozrite si FOTOGALÉRIU!

Výtvory majú upozorniť na problém klimatických zmien a nutnosť obmedzenia emisií oxidu uhličitého. Číslo 350 v názve projektu i vo vytvorených dielach má svoj zmysel. Podľa odborníkov totiž treba znížiť koncentráciu oxidu uhličitého zo súčasných 380 častíc z milióna na relatívne prijateľných 350.

Na obrázkoch vidno napríklad mýtického skarabea, ktorého vytvorili stovky mladých ľudí pri egyptskej Káhire. Skarabea si vybrali preto, lebo podľa egyptskej mytológie symbolizuje znovuzrodenie a obnovu. Ľadový medveď zasa vznikol na ľadovci na Islande.

Obraz s rozmermi 50 x 90 metrov namaľovali pomocou potravinárskej farby. Slona vystupujúceho zo stúpajúceho mora vytvorili vlastnými telami indickí študenti. Veľké číslo 350 s veterným mlynom pochádza z Austrálie. Má rozmery 200 x 70 metrov a vlastnoručne ho vykopala skupina dobrovoľníkov. Obyvatelia Los Angeles vlastnými telami vytvorili "solárneho orla".

Z ľudí je vyskladaný aj symbol hurikánu na námestí v Mexico City. Tvár mladej ženy vznikla neďaleko španielskej Barcelony. Zatiaľ jediná zverejnená satelitná fotografia je tá čiernobiela, na ktorej je dom pohlcovaný stúpajúcou morskou hladinou. Vytvorili ho ľudia v Dominikánskej republike.

350eARTh: Art for the Climate from 350.org on Vimeo.