Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Príbeh otca helikoptér. Sikorsky navrhol prvé štvormotorové lietadlo
Zdielať na

Príbeh otca helikoptér. Sikorsky navrhol prvé štvormotorové lietadlo

CONNECTICUT / Na Vianoce si mnohí plnia svoje sny. Igor Sikorsky sa nevzdával viac ako tridsať rokov, kým si ten svoj sen nesplnil. A navždy tým zmenil nielen letecký priemysel, ale i životy miliónov ľudí.

Firmu nesúcu jeho meno dnes pozná celý svet. Príbeh Igora Sikorskeho  nebol úspechom z jedného dňa na druhý. "Snažíme sa v múzeu zachytiť tri kariéry Igora Sikorskeho," hovorí przident hisotrických archívov Igora I. Sikorskeho, Dan Libertino.

Inšpirovaný da Vincim

Pred zostrojením helikoptéry Igor Sikorsky úspešne navrhoval lietadlá, napríklad prvé štvormotorové lietadlo na svete, či stroje, ktoré stáli pri zrode cezoceánových osobných letov. Príliš pohodlné neboli.

Igor Sikorsky sa narodil na území dnešnej Ukrajiny, v cárskom Rusku. Inšpirovaný náčrtmi Leonarda da Vinciho sníval o tom, že raz zostrojí spoľahlivo fungujúcu helikoptéru.

Klobúk

Tridsať rokov trvalo, kým sa so strojom s vrtuľou odlepil od zeme. Potom sa už vývoj a úspechy nedali zastaviť. Firma dnes už nie je rodinná, hrdo sa ale hlási k menu Sikorsky.

Kancelária zakladateľa firmy, Igora Sikorského, sa nachádza v stave, v akom ju zanechal v čase svojej smrti. Na písacom stole je klobúk a piloti helikoptér veria, že keď sa ho dotknú, nemôže sa im počas letu stať nešťastie. "Aj dnes, keď hovoríme o jeho kancelárii, povieme kancelária pána Sikorskeho, ako keby tu s nami stále bol," hovorí Libertino.

Jemný a milý človek

Muž, ktorý je dušou archívov, Dan Libertino sa s Igorom Sikorskym stretol len raz, keď slúžil ako americký vojak v Nemecku. "Mnoho rokov som spolupracoval so Sergejom Sikorskym, ktorý bol úplne ako jeho otec. Igor bol jemný a milý človek. Pôsobil veľmi upokojujúco," spomína Libertino.

V Connecticute bol redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články