Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vďaka americkým vrtuľníkom sa môžeme stať európskou vrtuľníkovou veľmocou
Zdielať na

Vďaka americkým vrtuľníkom sa môžeme stať európskou vrtuľníkovou veľmocou

CONNECTICUT/BRATISLAVA / Najväčšia modernizácia slovenskej armády, konkrétne vzdušných síl, je v plnom prúde a naši piloti už čoskoro budú môcť riadiť najmodernejšie helikoptéry. Napriek tomu, že Slovensko kupuje len 9 strojov, môžeme sa stať európskou vrtuľníkovou veľmocou. Štáb TV JOJ bol na mieste, kde sa vrtuľníky, ktoré čoskoro prídu na Slovensko, budú montovať.

Na Slovensko má pribudnúť deväť helikoptér - presne takých, aké používa aj americká armáda.

"Je to posledná, najmodernejšia verzia model M, má najmodernejšiu avioniku, nočné videnie štandardne," vysvetľuje veliteľ vzdušných síl Miroslav Korba.

Nové prírastky

Minister obrany Martin Glváč navštívil americký Pentagon, ako aj sídlo výrobcu helikoptér, a podpísal rámcovú zmluvu v hodnote 261 miliónov dolárov.

"Teším sa, že je zmluva platná. Termíny budú dodržané," hovorí. 

"Ozbrojené sily, v tomto prípade vzdušné sily, by mohli dostať prvé vrtuľníky možno aj skôr, ako bolo dohodnuté," dodal minister.

Naše budúce Blackhawky sú viacúčelové, nie bojové vrtuľníky. Budú mať síce na boku guľomety, no v priebehu niekoľkých minút sa dajú upraviť na rôzne misie.

"Zhruba za hodinu sa dajú nainštalovať úpravy pre hasičov, záchranárov či vonkajšie palivové nádrže pre väčší dolet," vysvetlil hlavný inžinier spoločnosti Sikorsky Joe Palumbo. 

Prvé Čierne jastraby by k nám mali doraziť už v roku 2016. Postupne potom začneme školiť pilotov a technický personál.

"Prvá misia by pripadala do úvahy niekedy v roku 2020," hovorí Korba.

Vyššia bezpečnosť

Naposledy u nás zarezonovala tragédia, keď sa zrútil záchranársky vrtuľník a zahynuli všetci na jeho palube.

S takouto helikoptérou nehrozí tragédia ani pri strete s lanami či káblami - je tam totiž špeciálny mechanizmus na ich preťatie.

Vrtuľník trafený granátometom, napríklad, potom bezpečne doletel na základňu.

"Je to stroj navrhnutný do bojových podmienok, tak, aby posádka mala šancu na prežitie aj v prípade pádu. Tieto vlastnosti boli opakovane potvrdené,"
potvrdzuje Palumbo.

"Ja aj mnohí moji kolegovia piloti sme zažili, že na nás strieľali, tento stroj sa o nás vždy dobre postaral," hovorí pilot vrtuľníka Dave Blair.  

Ojedinelé centrum

Americké vrtuľníky nepotrebujú odvážať na generálne opravy, udržiavať sa budú u nás. A tu by malo vzniknúť aj nové, v Európe ojedinelé výcvikové centrum so simulátorom.

Piloti z celej Európy by na školenia a výcvik nemuseli cestovať do USA, prišli by na Slovensko.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy