Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Havária vrtuľníka NATO, hlásia mŕtvych i ranených
Zdielať na

Havária vrtuľníka NATO, hlásia mŕtvych i ranených

KÁBUL / Päť príslušníkov medzinárodných koaličných jednotiek zahynulo a ďalších päť ľudí sa zranilo pri nezavinenej nehode vojenského vrtuľníka, ku ktorej došlo v nedeľu na základni NATO v afganskej metropole Kábul. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Associated Press.

Vo vyhlásení vojenskej misie NATO v Afganistane Resolute Support sa nespomína národnosť obetí ani zranených.

Nezavinená nehoda

Britské ministerstvo obrany však uviedlo, že pri nehode helikoptéry Puma Mk 2, ku ktorej došlo počas pristávacieho manévru na základni, zahynuli dvaja príslušníci britského kráľovského letectva.

Podľa miestneho strážnika, ktorý bol svedkom nehody, sa helikoptéra zachytila o vedenie monitorovacieho balóna vznášajúceho sa nad základňou.

Útok na konvoj

Britské ministerstvo obrany okrem toho informovalo, že konvoj s britskými vojakmi sa v nedeľu stal terčom útoku.

Šéf kábulskej polície generál Abdul Rahman Rahími informoval, že výbuch zranil troch civilistov, pričom britskí vojaci vyviazli bez zranení. Zatiaľ čo Rahími aj radikálne islamistické hnutie Taliban uviedli, že na konvoj zaútočil samovražedný atentátnik, zdroje z prostredia vojenských síl USA a NATO informovali, že pri útoku bola nastražená bomba pri ceste.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabihulláha Mudžahída prihlásilo hnutie Taliban.

Nebezpečná oblasť

V Kábule došlo v posledných týždňoch k množstvu útokov, vrátane toho zo 6. októbra na dom bývalého guvernéra provincie Helmand.

Zamestnanci organizácie Lekári bez hraníc (MSF) a niekoľko pacientov prišlo minulý týždeň o život pri útoku na nemocnicu v severoafganskom meste Kundúz. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy