Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zbohom protézam. V laboratóriu vám vypestujú novú končatinu
Zdielať na

Zbohom protézam. V laboratóriu vám vypestujú novú končatinu

MASSACHUSETTS / Zbohom protézam. Výskumníci nemocnice v americkom Massachusetts ako prví na svete vypestovali biokončatinu. Ide o potkaniu labku, ktorú je veľká ako palec človeka. Výskumníci dúfajú, že by práve tento objav mohol byť prvý krok k vývinu plne funkčnej končatiny v laboratóriách.

"Zamerali sme sa na predlaktie a ruky, aby sme ich používali ako modelový systém," hovorí výskumník Harald Ott. "Technicky by sa vzťahoval aj na nohy, ruky a ďalšie končatiny," dodal Harald Ott

Podľa portálu theverge.com Ott najskôr odstránil živé bunky z končatín mŕtvych potkanov, z nich vystaval takzvané "lešenie". To obsahovalo bielkovinový kolagén.

Potkanie predlaktie obsahovalo štruktúry kolagénu, ktoré tvoria cievy, šľachy, svaly a kosti. Ott osadil tieto kolagénové štruktúry bunkami príjemcu. 

Výživa v bioreaktore

Štruktúru s bunkami príjemcu vyživoval v bioreaktore a elektricky ju stimuloval, čo umožnilo regeneráciu žíl a svalov. Po zhruba troch týždňoch končatinu, ktorá nemá kosti, obalil kožnými štepmi.

Po ukončení procesu nezostane v končatine žiadne tkanivo pôvodného darcu. Keďže je biokončatina vypestovaná výhradne z buniek príjemcu, nebude jej nasadenie vyžadovať potláčanie imunity, ktoré zabraňuje odmietnutiu umelej končatiny organizmom príjemcu.

Harald Ott vyživoval štruktúru s bunkami príjemcu v bioreaktore a elektricky ju stimuloval:

Vedci: čaká nás dlhá cesta

Aj keď je biokončatina povzbudzujúcim prvým krokom k plne funkčným ľudským končatinám, vedci upozorňujú, že nás čaká ešte dlhá cesta. "je to veľmi vzrušujúci vývoj, ale výzvou bude skonštruovať plne funkčnú končatinu, hovorí Ott.

Potkania noha dokáže reagovať na podnety a cirkuluje v nej krv. Doposiaľ nie je jasné, či by jej svaly dokázali fungovať samostatne. Ott zistil, že pri stimulácii elektrickým prúdom, sa dokáže potkania labka zovrieť a roztvoriť.

Pripojil ju aj na živého potkana v anestéze a zistil, že v nej koluje krv. Zatiaľ ale netestoval svalové pohyby.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články