Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci našli tisícročný recept na baktérie, funguje aj dnes
Zdielať na

Vedci našli tisícročný recept na baktérie, funguje aj dnes

NOTTINGHAM / Skúsenosti s liečivými účinkami prírodných látok, najmä bylín, sa dedia z generácie na generáciu. Dôkazom je aj najnovší vedecký experiment. Ide o oživenie tisícročného receptu, ktorý sa ukázal byť mimoriadne účinný aj dnes.

Recepty našich starých materí, teda zdravotné rady predchádzajúcich generácií, sa nám občas zdajú úsmevné. Moderná veda však často preukáže ich efektivitu.

Na univerzite v britskom Nottinghame vyskúšali recept na výrobu mastičky na zápal oka z desiateho storočia. Základné suroviny sú cesnak, cibuľa, víno a hovädzia žlč. Výsledný produkt má antibakteriálne účinky porovnateľné s modernými antibiotikami. Píše portál americkej stanice CNN.

Trojkombinácia molekúl

"Jedná sa v podstate o trojkombináciu troch molekúl, ktoré poznáme aj my na Slovensku takisto tisíc rokov, allium cepa a allium sativa, extrakty z cibule a cesnaku, vo víne je silné antibiotikum  rasferatrol a ďalšie polifenoly, s antimikrobiálnymi účinkami, a potom deoxyurzocholová kyselina," vymenováva riaditeľ mikrobiologického Ústavu lekárskej Univerzity Komenského.

Mikrobiológa teda účinnosť starodávneho receptu neprekvapuje. "Myslím si, že vraciame sa k mnohým osvedčeným liekom našich starých rodičov, ktorých sa ozaj nemusíme báť," dodáva.

Rímski vojaci

Aj historici vidia v podobných vedeckých experimentoch návrat k minulosti. "Medzi základné antibiotká patril cesnak, ktorý má okolo 400 aktívnych látok a taktiež aj cibuľa. Aj rímski vojaci dostávali denný prídel cesnak, cibuľu, olivy, chlieb a karafu vína," vysvetľuje historička Katarína Nádaská.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články