Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Marihuana ako liek. Česi skrývajú rastlinku v trezore
Zdielať na

Marihuana ako liek. Česi skrývajú rastlinku v trezore

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Pacienti trpiaci reumou môžu v Českej republike svojho lekára požiadať o marihuanu. Päť gramový kanabis certifikovaný na liečebné účely používa zatiaľ len jedno zdravotné centrum v Uherskom Hradišti.

Odvahu skúsiť to v praxi má ako prvá reumatologička, ktorej nezaberajú silné lieky a hľadala alternatívu. "Je to len vtedy, ak bežná liečba nezaberá. Pacienta má zbaviť bolesti. Nelieči," hovorí reumatologička Eva Dokoupilová.

Prísne obmedzenia

Keďže ide o absolútnu novinku, české úrady množstvo a počet pacientov prísne obmedzujú. "Za tridsať dní môžeme predpísať tridsať gramov," hovorí manažér zdravotného centra Ivan Dokoupil.

"Lekárka určí diagnózu a pod zašifrovaným elektronickým kódom vytlačí papier s tým sa ide do lekárne," dodáva Dokoupil.

Vedľajšie účinky

V lekárni sa marihuana nachádza v trezore. Pacient je následne poučený ako ho používať a tiež musí rátať s vedľajšími účinkami. "Určite nesmie šoférovať a nesmie vykonávať prácu, ktorá vyžaduje pozornosť," uviedla reumatologička.

Pacient si kanabis platí v plnej výške, čo je približne 280 českých korún. "Nemám problém ošetriť pacienta zo Slovenska či kohokoľvek z cudziny prijať. Môžeme mu vypísať recept, len neviem čo sa stane za hranicami," dodáva manažér centra.

Akékoľvek množstvo marihuany je u nás zatiaľ trestné. Ministerstvo spravodlivosti ako aj ministerstvo zdravotníctva sa s myšlienkou úpravy legislatívy síce pohrávajú, no zatiaľ je to v štádiu úvahy.

Súvisiace články