Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Marihuana? Pre Slovákov žiadny problém, ukázal nový prieskum
Zdielať na

Marihuana? Pre Slovákov žiadny problém, ukázal nový prieskum

BRATISLAVA / Zohnať si drogy? Žiadny problém. Väčšina mladých Slovákov to dokáže takmer na počkanie! A týka sa to najmä marihuany. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej komisie.

Pätnásť percent mladých Slovákov užilo za posledný rok marihuanu. 61 percent by sa k droge vedelo ľahko dostať do 24 hodín. Vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu, ktorý sa konal v júni na vzorke 13 000 respondentov vo veku 15 až 24 rokov.

Podľa prieskumu by sa pätina mladých Slovákov vedela ľahko dostať k extáze a ku kokaínu 12 percent.

ČÍTAJTE AJ TU: Slováci majú radi marihuanu a pervitín

Nové drogy? Nové riziko

Európska komisia upozorňuje, že každý rok na trh prichádzajú nové psychotropné látky, ktoré sú čoraz viac dostupnejšie a simulujú účinky drog ako heroín či LSD.

Tieto nové látky spôsobujú početné úmrtia alebo intoxikácie. Od spustenia celoeurópskeho systému včasného varovania v roku 1997 členské štáty EÚ upozornili na vyše 360 nových psychoaktívnych látok.

Reportáž o rizikách nových drog:

Informácie o nebezpečných účinkoch nových látok získavajú mladí z internetu, mediálnych kampaní a z programov na školách. V porovnaní s Európou sme na tom lepšie aspoň v tom, že si uvedomujeme aj riziko jednorazového užitia drog. 

Drogy sú problém, dôkazom je naša voda. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy