Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Toto je novinka od Facebooku... Púšťa sa do konfliktu s Google!
Zdielať na

Toto je novinka od Facebooku... Púšťa sa do konfliktu s Google!

Najväčšia sociálna sieť na svete má pre svojich užívateľov novinku! Sľubuje si od nej skutočne veľa. Ide o vyhľadávač Facebook Graph Search. Informoval o tom portál technet.cz. Myslíte si, že Googlu nemôže vo vyhľadávaní konkurovať? Uvidíme... A ako táto novinka funguje? Pozrite sa!

Plus? Facebook vás pozná

Facebook vie, že takému gigantu, ako je Google, je ťažké konkurovať, no oproti nemu má niečo iné, niečo cenné. Informácie o vás. Vie totiž o svojich užívateľoch oveľa viac, než by si Google vedel predstaviť. Napríklad pozná vaše meno, pohlavie, či ste zadaný/á.

Pozná vaše záujmy, bydlisko, priateľov a ich priateľov. Pozná mestá, ktoré milujete, jedlá, filmy, knihy, hudbu, ktorú počúvate. Pozná reštaurácie, športy, články, videoklipy, ktoré ste "lajkli". Pozná fotografie, ktoré sharujete... Jednoducho o vás vie veľa. Tieto informácie sa však nechystá zneužiť, ale len použiť.

Takto budete schopný vyhľadávať...

"Facebook stojí na niekoľkých pilieroch," komentoval jeho zakladateľ Mark Zuckerberg vo videu, kde nový Graph Search predstavuje. "Jedným z nich je úvodná stránka s novinkami, kde vidíte, čo sa deje práve teraz u vašich priateľov. Ďalším je osobný profil, kde môžete určiť, čo sa o vás kto dozvie. A nové facebookovské vyhľadávanie bude ďalším pilierom."

Ak stále nemáte predstavu o vyhľadávaní, redaktori z TechCrunch sa trochu pohrali a zistili, že hľadať sa dá podľa napríklad takýchto hesiel: "zubár, ku ktorému chodia moji priatelia", "reštaurácia v okolí, ktorá sa páči ľuďom z Indie", "nezadané dievčatá v okolí, ktorým sa páči Star Wars".... Informuje o tom portál technet.cz.

Čo vaše súkromie?

Samozrejme má novinka na internete aj svojich kritikov. Tí na jednej strane odmietajú, že by dokázal Graph Search konkurovať Google. A otázka súkromia je tiež citlivá. Nuž a jedno veľké plus pre Facebook? Na tomto dlhodobom projekte pracuje aj Lars Rasmusson - ten predtým pracoval pre Google. Tak uvidíme...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

Facebook

Súvisiace články