Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po požiari bývajú v telocvični, s opravou paneláku chcú pomôcť aj neplatiči
Zdielať na

Po požiari bývajú v telocvični, s opravou paneláku chcú pomôcť aj neplatiči

ŽILINA / O obyvateľov, ktorí sa museli po utorkovom požiari vysťahovať, sa mesto Žilina stará. Obyvateľom požiar zničil bytovku, pod jej strechou horeli odpadky. Miestni neplatili nájom a panelák sa vôbec nestarali.

Mesto im poskytlo dočasné bývanie v telocvični. Všetci z nich sú neplatičmi. "Veľký problém tej stavby je to, že Rómovia postupne rozobrali strešnú konštrukciu, ktorú použili na kúrenie. Taktiež je obhorená a je v dezolántom stave," uviedol Patrik Groma, viceprimátor Žiliny. 

V pondelok sa vyjadrí statik. Na mimoriadnom zastupiteľstve poslanci rozhodnú, či bytovka bude zostane stáť alebo ju zrovnajú so zemou. Mesto odmieta zaplatiť opravu domu, kde eviduje státisícové dlhy na nájomnom. "Splnomocnenec navrhol, aby sa to sanovalo. Budeme zvažovať aj túto možnosť s tým, že na ňu prispeje aj štát alebo z iných fondov," dodal Groma. 

​Neplatiči chcú pomôcť

"Ak by sa to dalo nejako opraviť, prispieť chcú aj samotní obyvatelia," hovorí rómsky aktivista Miroslav Baláž. V prípade rekonštrukcie radnica tvrdá na tom, aby si ju urobili samotní nájomníci. Teda nech opravia to, čo vedome roky ničili. 

Vysťahovaní obyvatelia bytovky sú zatiaľ v neďalekej základnej škole. Zabezpečenú majú pravidelnú stravu. "Aby nevznikla nejaká epidémia alebo žltačka, tak v tomto je škola nápomocná. Upratovačky boli ochotné a takmer každé dve hodiny dezinfikujú priestory," hovorí riaditeľ školy Ľubomír Krajčí.

Súvisiace články