Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Trnave budú rodičia za svojich škôlkarov platiť možno viac. Poslanci plánujú zmeny
Zdielať na

V Trnave budú rodičia za svojich škôlkarov platiť možno viac. Poslanci plánujú zmeny

Archívna reportáž

TRNAVA / Mesto Trnava chystá zvýšenie mesačného poplatku za dieťa v materskej škole. Za dieťa do troch rokov ale zostane poplatok v doterajšej výške 50 eur. Zvýšiť plánuje aj poplatok v Centre voľného času Kalokagatia.

Zvýšenie mesačného poplatku za dieťa v materskej škole z terajších 15 eur stúpne na 20 eur. Radnica plánuje zvýšiť poplatok aj v Centre voľného času Kalokagatia z terajších 4,50 eura na 6 eur za neplnoletého žiaka, a z 8 na 10 eur za plnoletého žiaka. Zvýšenia poplatkov na čiastočnú úhradu nákladov sa dožadovali riaditelia týchto zariadení. Ak poslanci všeobecne záväzné nariadenie s novou výškou poplatkov koncom júna schvália, rodičia budú viac platiť od septembra. Za dieťa do troch rokov ale zostáva poplatok v doterajšej výške 50 eur.

"Ide nám o zachovanie výchovno-vzdelávacieho štandardu v materských školách pri neustálom zvyšovaní cien vstupov, ako aj o zachovanie štandardu v centre voľného času, kde neustále stúpajú náklady na materiály napríklad v keramickom, modelárskom, výtvarnom a ďalších krúžkoch," vysvetlil hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Výška týchto poplatkov sa podľa neho nemenila od roku 2012. Príspevky za dieťa v materskej škole sa neplatia v prípade tých detí, ktoré majú rok do plnenia povinnej školskej dochádzky. Rovnako nemusia rodičia platiť ani vtedy, ak predložia doklad o tom, že sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k tejto dávke.

Trnava má vo svojich materských školách približne 1 800 miest, ich kapacita už niekoľko rokov nestačí. Len nedávno mestskí poslanci schválili kúpu budovy na Spojenej ulici, v ktorej má byť nová materská škola s najmenej šiestimi triedami. Dve triedy pribudnú aj v prístavbe Základnej školy s materskou školou na Spartakovskej ulici a v procese výberu dodávateľa je výstavba novej škôlky pri Základnej škole na Gorkého ulici.

Pozrite si archívnu reportáž o okradnutí malých škôlkarov:

Súvisiace články