Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tragédia vo Vysokých Tatrách: Paraglajder neprežil pád
Zdielať na

Tragédia vo Vysokých Tatrách: Paraglajder neprežil pád

VYSOKÉ TATRY / Horskí a leteckí záchranári majú za sebou mimoriadne perný víkend vo Vysokých Tatrách. Len včera letel vrtuľník medzi štíty 5-krát a horská služba počas soboty a nedele prijala sedemnásť volaní pomoc. Okrem bežných úrazov pomáhali profesionáli aj paraglajdistom, ktorí nezvládli let. Jeden z nich žiaľ, pád neprežil.

"Za víkend boli 4 pády paraglajdistov a z toho boli 3 Poliaci," uviedol Miroslav Živčák, náčelník HZS vo Vysokých Tatrách. Jeden z nich žiaľ zahynul v oblasti Gerlachovského kotla. "Svedkovia videli v tejto oblasti padať paraglajdistu z výšky približne 50 metrov," uviedla Zuzana Hopjaková, hovorkyňa leteckých záchranárov ATE. 

Lekárka i horskí záchranár sa spustili z vrtuľníka priamo k paraglajderovi, ale už pomôcť nemohli. "Pravdepodobne stratil prilbu počas pádu, pričom utrpel vážne poranenie hlavy a chrbtice," opísala Hopjaková.

Pod Skalnatým plesom zas nezvládla štartovanie paraglajderka tiež z Poľska. "Pri páde utrpela našťastie len poranenie hrudníka a rebier," dodala Hopjaková.

Horskí a leteckí profesionáli pomáhali aj ďalším zraneným. No včerajšie záchranné akcie komplikovali práve lietajúci paraglajderi, ktorých bolo nad Vysokými Tatrami približne až 70. "Človek musel vynaložiť veľké úsilie a veľkú pozornosť vo vzdušnom priestore kde sa vykonávali záchranné akcie," objasnila doplnila Hopjaková.

Ak lieta vrtuľník, paraglajderi sú povinní čo najrýchlejšie sa vzdialiť od dráhy letu, pretože by išlo o živor aj im, aj posádke. Včera ale bola ale situácia nad Tatrami skutočne výnimočná a komplikovaná.  "Posádky si odkázali s touto situáciou poradiť a každého jedného pacienta bezpečne pripraviť do zdravotníckeho zariadenia," doplnila Hopjaková.

Horskí záchranári pomohli ešte dvom zraneným milovníkom lietania s padákom. Jeden v sobotu tvrdo dopadol na ihrisko vo Vyšných Hágoch, druhý zas včera pri ceste na Novej Polianke. Obaja prežili bez vážnejších zranení. "Všetko to bolo bez nejakých komplikovanejších technických vyprostení," dodal Živčák. 

Okrem lietajúcich s padákom zamestnali záchranárov v Tatrách aj ďalší turisti. "Najčastejšie zlomeniny dolných končatín, úrazy dolných končatín, či už na značkovaných chodníkoch ale aj v horolezeckom teréne," priblížil Živčák. A pomohli aj kolabujúcemu turistovi a vyprostili vyčerpaných horolezcov. Záchranári tak opäť dokázali, že sú tu pre nás nepretržite. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy