Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Netradičná iniciatíva: V tejto dedine nebudú celý máj kosiť
Zdielať na

Netradičná iniciatíva: V tejto dedine nebudú celý máj kosiť

KRIVANY (OKR. SABINOV) / V Krivanoch na východe Slovenska budú tento rok kosačky vyťahovať o čosi neskôr. Dedina sa zapojila do iniciatívy, ktorá myslí na potravu pre naše včely. V máji totiž ešte nekvitne dostatočné množstvo kvetov a kosením sa zlikviduje aj to málo, čo môžu včely využiť.

"Chceme byť tak trochu svetoví," uviedol starosta obce Krivany Milan Timko. Malá dedinka sa pripojila k veľký mestám do celosvetovej aktivity. Cieľom je poskytnúť potravinové zdroje pre včely a ďalšie opeľovače, ktoré sa objavujú v období, keď je k dispozícii málo kvetinových zdrojov. "Ten máj je veľmi rizikový, ešte nie je všetko rozkvitnuté," vysvetlil Jozef Magáč, včelár z Prešova.

Za myšlienkou preniesť iniciatívu do dedinky na východe Slovenska stojí miestna členka Komisie pre obecný rozvoj. Sama bola prekvapená, ako sa iniciatíva z obce ujala na sociálnych sieťach. Celomájovú kampaň chcú pravidelne pripomínať. "Hlavne pred víkendom, aby ľudia nesiahali po kosačkách, ale nechali plochy pre opeľovače a včielky, ktoré sú od nich závislé," uviedla Lucia Babejová. "Žiadny zákaz neoplatí, verejné priestranstvá či priekopy sa budú kosiť," upresnil starosta obce. "Tie monokultúrne trávniky, ktoré sú teraz dosť preferované okolo novostavieb, tie nie sú bylinného základu. Tam to kosenie či nekosenie nemá veľmi zmysel," vysvetlil včelár z Krivian Igor Štvarták.

Úspech už teraz vidia včelári, ktorí majú napríklad na pozemku okrem včiel aj ovocné stromčeky. Pán Jozef sa včelám venuje už roky. Vlastnú záhradu v máji nekosí už dávno. Ocenili to už aj susedia. "Mám suseda, ktorý si to pochvaľuje. Vraví, že odkedy ja mám na dvore včely, má on veľa ovocia," vysvetlil Jozef Magáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy