Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Inflácia ohrozuje projekty EÚ, na ktoré už schválili peniaze
Zdielať na

Inflácia ohrozuje projekty EÚ, na ktoré už schválili peniaze

ŠTRASBURG / Zdá sa, že rozpočet Európskej únie (EÚ) má problém. Obrovská inflácia ohrozuje mnohé veľké projekty, na ktoré už boli schválené peniaze. Naprieč úniou sú tisíce projektov, ktoré majú problém s realizáciou. Dokonca sa už hovorí o tom, že sa bude musieť otvoriť sedemročný finančný rámec, čo je neštandardné.

Rozpočet na budúci rok sa už začína kreovať, s takou vysokou infláciou sa ale nerátalo. "Čelíme energetickej kríze a aj rastúcej bezprecedentnej situácii," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík (Demokrati). Spoločnosti v Európskej únii, ktoré získali eurofondové dotácie napríklad na cyklocesty či námestia, nedokážu ich výstavby dokončiť pre obrovské zdraženie materiálov. Europoslanci preto chcú dodatočne navýšiť rozpočet na ich spolufinancovanie. Rovnako ide napríklad o zatepľovanie, ktoré je v tejto dobe viac ako žiaduce. "Musia dostávať pravidelne na to dotácie zo strany Európskej únie a štátu. Práve tieto položky budú v rozpočte na rok 2024 viac a viac posilňované," vysvetlil europoslanec Robert Hajšel (SD).

Ale aj budúci rok, tak ako tento, sa počíta s väčším balíkom do vyrovnávania rozdielov medzi západom a východom. "Rozpočet pre výmenný program študentov Erasmus narastá a takisto bude pokračovať aj na náš návrh pre program Erasmus pre seniorov, pre univerzity tretieho veku," vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec (KDH). Rokovania sa ale nečakane zasekli, keď poslanci predložili návrh na stavanie múrov na hraniciach proti migrantom z rozpočtu Európskej Únie. "Ploty alebo múry by mali byť až tou poslednou možnosťou, pokiaľ sa nelegálna migrácia nebude dať vyriešiť inak," uviedol Manfred Weber, šéf európskych ľudovcov.  

Kreovanie rozpočtu tak bude pokračovať na ďalšej plenárnej schôdzi. Na čom sa europoslanci ešte stihli dohodnúť je masívna podpora výučby žiakov v digitálnych technológiách. "Zvyšujú kompetencie, ktoré zvyšujú digitálne zručnosti a sú potrebné pre náš digitálny trh," vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy