Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentka na Ukrajine navštívila miesta, kde ruskí vojaci väznili stovky Ukrajincov
Zdielať na

Prezidentka na Ukrajine navštívila miesta, kde ruskí vojaci väznili stovky Ukrajincov

UKRAJINA / Prezidentka Zuzana Čaputová strávila ďalší deň na Ukrajine. Stretla sa s ukrajinským generálnym prokurátorom a prevzala si ocenenia za pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám. Navštívila aj jedno z miest, ktoré sa stalo symbolom ruskej okupácie. Obyvatelia jej ukázali pivnicu, v ktorej ich ruskí vojaci prinútili žiť. V jednej miestnosti bez jedla a pitia živorilo viac ako 350 ľudí. Priamo na Ukrajine nakrúcala reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová.

Reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová sa spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v sobotu, 29. apríla, nachádzali severovýchodne od Kyjeva. Konkrétne na mieste, kde stopy po ruskej agresii sú viditeľné a zreteľné. Navštívili malú pivnicu v obci Jahidne, ktorú Rusi ostreľovali ešte minulý rok. Zhruba 350 obyvateľov nahnali do pivnice o veľkosti približne 200 metrov štvorcových. Boli bez jedla, vody a kyslíka. Viacerí z nich zomreli, konkrétne 11 ľudí. Rusi tieto vojnové zločiny stále popierajú. "Voľné miesto tu prakticky nebolo, veľmi veľa ľudí sa tu tlačilo. Sedel som na stoličke skoro mesiac. Keď ma boleli nohy, tak som sa postavil. Postojačky som sa naučil spať, museli sme to nejako vydržať," opísal Ivan Petrovič, obyvateľ obce Jahidne.

"Ťažko sa mi hľadajú slová, pretože sme na mieste, ktoré je v podstate koncentrákom, dá sa porovnať k fašistickým koncentrákom. Prežívali tu takmer mesiac stovky ľudí v stiesnených priestoroch a zomierali tu. Boli tu maličké deti, chorí ľudia, starí ľudia. Obyvateľov tejto obce sem nahnali ruskí vojaci. Keď som sa ich opýtala, že čo im k tomu povedali, tak vraj, že ich prišli oslobodiť," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka sa stretla s generálnym prokurátorom A. Kostinom 

Zuzana Čaputová sa v sobotu v rámci svojej návštevy Ukrajiny stretla s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom a od predstaviteliek ukrajinského verejného sektora si prevzala ocenenia. Čaputová na svojich účtoch na Facebooku a Instagrame okrem fotografie s generálnym prokurátorom Kostinom zverejnila aj video, na ktorom jej ukrajinské dievčatko ďakuje a odovzdáva ocenenia za pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám. "Vážená pani prezidentka, ďakujeme vám za podporu a pomoc a chceme odovzdať čo najsrdečnejšie pozdravy vašim dcéram," povedalo dievčatko, ktoré prezidentku následne objalo.

Čaputová a český prezident Petr Pavel pricestovali na Ukrajinu v piatok. Spoločne navštívili ukrajinské mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky. Popoludní absolvovali stretnutie s prezidentom Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom. Prezidentka v piatok navštívila i centrum pre týrané a zneužívané ženy. Český prezident Pavel zase v meste Buča položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob. V piatok v podvečerných hodinách sa obe hlavy štátu museli pre letecký poplach v Kyjeve uchýliť do krytu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy