Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čaputová a Pavel pricestovali na návštevu Ukrajiny
Zdielať na

Čaputová a Pavel pricestovali na návštevu Ukrajiny

KYEV / Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom v piatok, 28. apríla ráno pricestovali na návštevu Kyjeva. Na mieste je reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová.

Pavel a Čaputová na návštevu Kyjeva pricestovali po tom, čo sa celé územie Ukrajiny v noci stalo terčom leteckých útokov. Protivzdušná obrana bola aktivovaná aj v hlavnom meste Kyjev. Kyjevská samospráva uviedla, že nad mestom bolo zneškodnených 11 striel a dva drony. Na programe majú okrem iného stretnutie s prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

Prezidenti dorazili do Kyjeva vlakom. Podobne ako iní štátnici cestovali z poľského mesta Przemyśl, kam ich policajná kolóna priviezla z letiska v meste Rzeszów. Počas ich návštevy platia prísne bezpečnostné opatrenia. Hlavy štátov sprevádza ozbrojená ochranka a kvôli bezpečnosti museli mať počas celej cesty vypnuté mobilné telefóny. "Niektoré ruiny sa postupne premieňajú na modulárne domy, tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im boli okupantami ukradnuté. Tento posun znamená, že naša pomoc má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora," povedala Čaputová. Dodala, že od jej prvej návštevy Ukrajiny, ktorú absolvovala vlani v máji, je jej postoj k vojne "nie politický, ale hlboko ľudský".

Prezidentka SR zároveň odsúdila útoky na niektoré ukrajinské mestá, vrátane Dnipra či Umaňu, ku ktorým došlo v noci na piatok a vyžiadali si aj niekoľko obetí z radov civilného obyvateľstva. Uviedla, že "miesta, ktorými sa preženie vojna, zažijú traumy, ktoré sa len veľmi ťažko liečia, hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť". Pavel na Twitteri napísal, že spolu so slovenskou prezidentkou "vnímajú hodnotu slobody a spravodlivosti a je ťažké vidieť, že Ukrajinci za to platia tú najvyššiu cenu." Zároveň sa zaviazal, že Česko a Slovensko budú preto za Ukrajinou stáť.

Pre Pavla, ktorý bol do funkcie uvedený tento rok v marci, ide o prvú cestu na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie. "Spoločná návšteva Ukrajiny s prezidentom Pavlom potvrdzuje novú éru vzťahov medzi slovenskou a českou hlavou štátu. Je to naša prvá spoločná zahraničná cesta a som rada, že smeruje práve na Ukrajinu. Asi niet dvoch bližších národov na svete ako Slováci a Česi," uviedla prezidentka na sociálnej sieti. V rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky.

Návšteva pokračovala do Buče

Prezident ČR Petr Pavel v piatok v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj mesto Buča, ktoré sa stalo symbolom ruských zverstiev páchaných na ukrajinskom civilnom obyvateľstve. Pavel, ktorý na Ukrajinu pricestoval spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, v Buči položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob. Následne si v blízkom pravoslávnom chráme prehliadol fotografie zachytávajúce nálezy tiel po oslobodení mesta a exhumáciu pozostatkov. "Myslím, že by to malo byť pre nás všetkých mementom, aby sme už nikdy nič také nedopustili," povedal Pavel a zdôraznil, že Česko nesmie Ukrajinu nechať samu. Český prezident sa v Buči okrem toho stretol aj so svojím priateľom z čias vojenského pôsobenia. 

Čaputová a Pavel položili kvety k pamätníku československej légie 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel v rámci svojej návštevy Ukrajiny spoločne položili kvety k pamätníku československej légie a k múru s fotografiami padlých ukrajinských hrdinov.  Obaja lídri najskôr položili kvety na kyjevskom Sofijskom námestí k pamätníku dobrovoľníckej légie Českej družiny z roku 1914. Následne sa presunuli na Mychajlivské námestie k Múru pamiatky padlých obrancov Ukrajiny, na ktorom sú fotografie ľudí, ktorí prišli o život pri obrane vlasti. "Položili sme kvety na mieste, ktoré bolo na počiatku jedného zo slávnych momentov v našej spoločnej histórii," napísala Čaputová o pamätníku pred Sofijským chrámom.

Dodala, že "príbeh a nekonečná odvaha (Českej družiny) sa stali známymi na celom svete a patria medzi svetlé momenty našej histórie. Niet symbolickejšieho miesta v Kyjeve, kde si pripomínať veľkosť našich hrdinov, ako je pamätník pred Sofijským chrámom." Česká družina, v ktorej bolo i 16 Slovákov, sa od roku 1914 v krátkom čase rozrástla na Československý pluk a neskôr na Československú brigádu. Bojovala počas prvej svetovej vojny na východnom fronte a rešpekt a uznanie si získala najmä v bojoch o Zborov, pripomenula prezidentka.

Raketové útoky priniesli aj obete

Ruské raketové útoky zasiahli v noci na piatok viaceré ukrajinské mestá. V Dnipre v dôsledku nich prišli o život najmenej dvaja civilisti, uviedli tamojší predstavitelia. Rakety "opäť zabíjali civilistov v meste Dnipro," napísal starosta tohto mesta Borys Filatov na platforme Telegram s tým, že "zomrela mladá žena a trojročné dieťa". Protivzdušná obrana bola aktivovaná aj v metropole Kyjev, hlásili tamojšie úrady, ktoré vyzvali obyvateľov, aby zostali v bezpečí.
"Podľa predbežných údajov bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zničených 11 riadených striel," uviedla na Telegrame kyjevská samospráva s tým, že nad mestom boli zostrelené aj dva drony.

​Kyjev nebol podľa miestnych predstaviteľov ostreľovaný za posledných 51 dní. V meste Umaň v strednej časti Ukrajiny, ktoré má približne 80.000 obyvateľov, zasiahla podľa ukrajinských médií ruská raketa obytnú budovu. "Nepriateľská raketa zasiahla bytový dom," uviedla miestna polícia na Telegrame s tým, že informácie o prípadných obetiach sa zisťujú.

Kým Rusko počas minulej zimy pravidelne ostreľovalo ukrajinské mestá a infraštruktúru, masívne útoky neboli počas uplynulých mesiacov také časté. Väčšina bojov v súčasnosti prebieha na východe o kontrolu nad priemyselným regiónom Donbas, predovšetkým o mesto Bachmut, ktoré zostalo takmer úplne zničené. Ukrajina tvrdí, že už niekoľko mesiacov sa pripravuje na rozsiahlu protiofenzívu zameranú na vytlačenie ruských jednotiek z východu a juhu svojho územia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy