Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: S Čaputovou a Pavlom bola v kryte aj reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová
Zdielať na

VIDEO: S Čaputovou a Pavlom bola v kryte aj reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová

KYJEV / Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel sa v piatok, 28. apríla, počas návštevy Kyjeva pre letecký poplach uchýlili do krytu v podzemných garážach hotela. Po skončení leteckého poplachu obaja kryt opustili. Na mieste s nimi bola aj reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová.

​Obaja prezidenti počas svojej návštevy zažili v piatok to, čo Ukrajinci zažívajú už vyše roka takmer každý deň. Zazneli sirény a z dôvodu leteckého poplachu ich bezpečnostné zložky transportovali do protileteckého krytu.

Reportérka Katarína Kleknerová sa prezidentky v exkluzívnom rozhovore pýtala na to, ako sa na takom mieste cíti a ako to prežíva. "Pre mňa je to úplne nová situácia, ale asi je to typická ukrajinská situácia. Pripomína mi to to, že takto ľudia na Ukrajine žijú. Keď počujú sirénu, musia sa schovať do krytu. Našťastie to vyzerá, že bude všetko v poriadku. Ale je to neustála prítomnosť hrozby smrti," opísala svoje pocity Čaputová.

Varovanie vyhlásili už popoludní

Ukrajinské úrady v piatok, 28. apríla, popoludní vyhlásili varovanie pred rizikom vzdušných útokov pre veľkú časť krajiny - vrátane strednej, východnej, južnej časti Ukrajiny. Skoro ráno Rusko podniklo vlnu útokov na ciele na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva. 

"Neignorujte varovanie," napísal dnes popoludní na sociálnej sieti šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Sirény sa rozzneli radom ukrajinských oblastí, okolo 18.00 h SELČ platilo varovanie od východu Ukrajiny až po Žytomyrskú a Vinnyckú oblasť v centrálnej časti krajiny.

"Mám za sebou intenzívny deň, plný rokovaní a stretnutí, na ktoré nikdy nezabudnem. Podvečer prišiel zvuk sirén a pokyn ísť do krytu, lebo boli odpálené rakety nasmerované na Kyjev. Pre mňa doteraz nepoznaná skúsenosť z reality vojny, pre všetkých na Ukrajine sa však nepretržitá hrozba smrti stala bežnou súčasťou ich každodenného života," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Pavel s Čaputovou prišli v noci vlakom z Poľska. Nad väčšinou ukrajinského územia pritom v noci na dnes platila protiletecká výstraha, keď Rusko začalo novú vlnu vzdušných úderov. Útoky si vyžiadali dve desiatky mŕtvych a desiatky zranených medzi ukrajinskými civilistami. Výbuchy ráno zazneli vo viacerých mestách vrátane Kyjeva, ktorý ale nehlási výraznejšie škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy