Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zemplín zasiahlo zemetrasenie: Ľudia počuli silné zvuky a cítili otrasy
Zdielať na

Zemplín zasiahlo zemetrasenie: Ľudia počuli silné zvuky a cítili otrasy

MICHALOVCE / V stredu 26. apríla tesne pred 20. hodinou bolo v okrese Michalovce zaznamenané zemetrasenie. Odborníci nakoniec po prepočte stanovili jeho lokálnu magnitúdu na 2,2. Miestni obyvatelia počuli silné zvuky a cítili otrasy.

Väčšina ľudí bola vo vnútri svojich domov. Prejavy zemetrasenia ich prekvapili. Podľa odborníkov išlo o slabý typ zemetrasenia. Na slovenské pomery však bolo špecifické, keďže epicentrum sa nachádzalo hlbšie v zemi ako inokedy. "12 kilometrov južne od Michaloviec, zemetrasenie malo lokálnu magnitúdu 2,2 a hĺbku približne 16 kilometrov," informoval ​Kristián Csicsay, vedúci Oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi SAV.

Najviac obyvateľov opisuje zemetrasenie na sociálnych sieťach. Experti však žiadajú svedkov, aby vyplnili špeciálny makroseizmický dotazník. Iba ten im poskytne najcennejšie informácie. "Nikto nič nehlásil, žiadne škody, ani na majetku či nejaké zdravotné ujmy," uviedol Kamil Minda, starosta obce Sliepkovce. 

Región v okolí vyhasnutej sopky Vihorlat patrí medzi seizmicky aktívne oblasti. Zemetrasenia sa tu opakujú, no nie je ich možné predpovedať. "Nevieme, či toto bol nejaký otras, a potom tri roky nič, alebo predzvesť niečoho silnejšieho. Nedá sa to vylúčiť," uzavrel Csicsay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy