Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V uliciach mesta na východe Slovenska sa potulovalo niekoľko diviakov
Zdielať na

V uliciach mesta na východe Slovenska sa potulovalo niekoľko diviakov

PREŠOV / V krajskom meste na východe Slovenska sa vybrala na prechádzku do mesta skupina diviakov. V uliciach, kadiaľ prechádzali, spôsobili medzi miestnymi rozruch. Jednému z okoloidúcich sa túto divokú návštevu z lesa podarilo nakrútiť na mobil.

Mladej rodine zabúchal diviak na bránu pred domom a hneď sa spolu s ostatnými pobral ďalej k hlavnej ceste. "Našťastie nám to nevošlo do dvora, žiadne škody nenapáchalo," vysvetlil Prešovčan, Marek Tomáš. "Sused hovoril, že videl, že mal poryté na záhrade, že si máme dávať pozor," uviedla Dominika Tomášová. Ulica, po ktorej neskoro večer prechádzali diviaky je asi len 10 minút pešej chôdze od centra mesta.

"V lokalite Stará tehelňa sa tie diviaky vyskytujú najmä preto, že sú tam zrejme odpadky, ktoré sa nenachádzajú v kontajneroch, ale sú voľne položené a tie diviaky ten odpad používajú ako krmivo," vysvetlil predseda poľovníckeho združenia Fintice, Ladislav Lukáč. "Dosť to je nebezpečné. Niekedy, keď idem vyniesť odpadky, neviem si predstaviť, že otvorím dvere a tam diviaky," skonštatovala Dominika Tomášová.

Nie je to tak dávno, čo sa skupina diviakov pohybovala len o niečo ďalej smerom do centra. Prebiehali cez rušnú štvorprúdovku a neskôr sa stratili v húštine pri ceste. Práve neudržiavané plochy napomáhajú podľa poľovníkov tomu, že sa tieto lesné zvieratá zdržiavajú aj priamo v meste. "O tieto pozemky sa nikto nestará, nie sú kosené, rastú na nich náletové dreviny, kroviny a tie sú útočiskom diviačej zveri," uviedol Ladislav Lukáč. "Je to poľovná zver, s ktorou mesto ani mestská polícia nemôže nič spraviť. Keď nám volajú občania, okamžite kontaktujeme poľovné združenie a oni prijmú opatrenia, aby tie zvieratá preriedili, keď je to potrebné," dodal náčelník mestskej polície, Ján Andrejko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy