Polojasno
22°
Bratislava
Verejné zhromaždenie po vražde Eriky: Polícia sa obáva konfliktov
Zdielať na

Verejné zhromaždenie po vražde Eriky: Polícia sa obáva konfliktov

MICHALOVCE / Týždeň po šokujúco krutej a nezmyselnej vražde 46-ročnej Eriky sa v Michalovciach uskutoční veľké verejné zhromaždenie ľudí. Všetko nasvedčuje tomu, že tam dôjde k stretu prívržencov Mariána Kotlebu s rómskou komunitou. V meste tak môže vzniknúť mimoriadne konfliktná situácia. Polícia je preto v pohotovostnom režime.

Zhromaždenie sa uskutoční v nedeľu, 8. januára, popoludní. Po meste už jazdí dodávka, ktorá na neho pozýva všetkých ľudí. "Situácia s agresivitou osadníkov je v regióne dlhodobo známa a alarmujúca. Napriek tomu ju kompetentní absolútne neriešia," vyhlásil Juraj Brandajský z ĽSNS. Oficiálnym organizátorom zhromaždenia je miestne občianske združenie. Jeho zástupcovia chcú, aby sa nieslo v pokojnom duchu. "Upokojiť ľudí, aby neprepukávali vášne, aby tu nedošlo k nejakým stretom, k nejakým bitkám," povedal Ľuboš Sabadoš, predseda OZ Zemplínska partia.

Je zvláštne, prečo Kotlebovci pozývajú ľudí na akciu, ktorú neorganizujú. Je dokonca možné, že sa nedostanú ani na pódium. "Ja som rozhodnutý, že žiadnym politikom nedám na tribúne možnosť sa vyjadriť," doplnil Sabadoš. "Pokladáme za prospešné, aby sa ľudia mohli v súlade so všetkými demokratickými zásadami na verejnom stretnutí k daným témam vyjadriť," vyhlásil Brandajský.

Zhromaždenia sa plánuje zúčastniť aj rómska komunita. "Toho, čo to urobil, samozrejme, treba potrestať. Mal by dostať najvyšší trest, čo existuje," vyjadril sa Jozef Slyško, spoluorganizátor rómskeho zhromaždenia. Cieľom nie je vyvolanie konfliktu, ale odsúdenie brutálneho činu. V pohotovosti tak budú viaceré bezpečnostné zložky. "Policajný zbor vyčlení dostatočný počet príslušníkov Policajného zboru, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť a v prípade potreby budú operatívne reagovať," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa Policajného zboru v Košiciach.

Na mieste vraždy Eriky sa v sobotu, 7. januára, stretli zástupcovia Rómov z celého regiónu, aby jej prejavili úctu. Išlo o verejné gesto, že sú na strane spravodlivosti. "Nie Rómovia zabili Eriku, ale zabil ju, bohužiaľ, človek z rómskej komunity," povedal Peter Pollák, poslanec Európskeho parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy