Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vicemajster sveta z Prešova. Pes Bono sa presadil vo veľkej konkurencii
Zdielať na

Vicemajster sveta z Prešova. Pes Bono sa presadil vo veľkej konkurencii

PREŠOV / Na Slovensku máme aktuálneho vicemajstra sveta. Je chlpatý, má štyri nohy, volá sa Bono a pochádza z Prešova. Je to pes, ktorý uspel v celosvetovej konkurencii nemeckých ovčiakov.

Ešte len v septembri získal tretie miesto na majstrovstvách sveta všetkých plemien. Teraz už má svojom konte aj titul druhého na svete medzi nemeckými ovčiakmi. Skôr, ako sa štvornohý chlpáč ocitne na šampionáte, musí prejsť výberom vo vlastnej krajine.

Stopa, poslušnosť, obrana. V každej disciplíne môže získať maximálne 100 bodov. Sleduje sa každý detail a porotcovia sú nekompromisní. Za každú chybičku sťahujú body. "Nikto v živote asi nedosiahol tristo bodov na majstrovstvách sveta. Ak by sa to niekomu podarilo, asi by sa museli zmeniť kritériá," povedal jeho tréner Matúš Balun. Zároveň uvádza, že pri dnešnej konkurencii aj kouč musí byť na svetovej úrovni. Výborné zviera na úspech nestačí.

Pri disciplíne obrana je to výzva nielen pre psov, ale aj figurantov. Aj keď s ochrannými pomôckami, stať zoči-voči štekajúcemu chlpáčovi s vycerenými zubami, na to musí byť figurant nielen postavou ale hlavne povahou. "Každý jeden človek, ktorý sa do tej plenty postaví, si zaslúži veľký potlesk," vyhlásila Michaela Maliňáková z Centra pre psov Malý Lumpík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy