Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Posledná uhoľná baňa na Slovensku: Pred sebou má už len rok života
Zdielať na

Posledná uhoľná baňa na Slovensku: Pred sebou má už len rok života

NOVÁKY (OKR. PRIEVIDZA) / Ťažba uhlia sa na Slovensku definitívne uberá do svojej záverečnej etapy. Posledný vagón vyjde z podzemia nováckej bane v decembri 2023. Je dnes už jediná baňa, v ktorej sa uhlie ešte môže ťažiť.

Najskôr sa banskou klietkou zveziete asi 300 metrov pod povrch. Potom vás čaká jazda v typickom banskom vláčiku a následne asi kilometer pešo priamo na stenu. "Nachádzame sa v ťažobnom úseku Nováky, zhruba 250 metrov pod povrchom," vysvetlil vedúci ťažobného úseku, Pavel Bernát. Sú jedni z posledných baníkov, ktorí na Hornej Nitre ťažia uhlie. "Toto je jediná činná baňa," uviedla Adriana Siváková, hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza.

"Denne ťaháme 2 600 ton v Novákoch," dodal Pavel Bernát. "Za tých 82 rokov sa tu vyťažilo 90 miliónov ton uhlia," vysvetlila Siváková. V čase najväčšej slávy sem chodili za prácou chlapi z celého Slovenska a zostali tu dodnes. "Ja som prišiel z Oravy a som tu už 35 rokov," uviedol jeden z nich. Koniec je už blízko. S ťažbou musia skončiť v decembri 2023. "Kopu výborných ľudí tu človek spoznal, je to smutné," opísal Stanislav Pavlík, riaditeľ výrobno-technického úseku, HBP Prievidza.

Po ukončení ťažby zostane v nováckom podzemí okolo 8 miliónov ton uhlia. Tie už vyťažiť nestihnú. "Nič nie je nemožné, ale bolo by to veľmi drahé," vyjadril sa Pavlík. Chlapi dúfajú, že robotu budú mať aj po roku 2023. Baňu sa podľa ich slov zo dňa na deň zatvoriť nedá. "Musíme to vyrabovať, uzatvoriť, aby sme sa za to nemuseli hanbiť," dodal Bernát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy