Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z nevyužitého oblečenia z pomoci na Mukačevskej budú šiť rúška
Zdielať na

Z nevyužitého oblečenia z pomoci na Mukačevskej budú šiť rúška

Archívna reportáž

PREŠOV / Kusy oblečenia, ktoré dostali obyvatelia zničenej bytovky z Mukačevskej ulici dostanú nový význam. Mesto v spolupráci s Červeným krížom sa rozhodlo šiť rúška.

Nevyužité bavlnené kusy textilu, ktoré darovali ľudia ako pomoc obyvateľom výbuchom plynu zničenej bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove v decembri minulého roka, pomôžu proti šíriacej sa epidémii koronavírusu. Mesto Prešov totiž v spolupráci so Slovenským Červeným krížom pripravilo tento látkový materiál na výrobu ochranných rúšok, ktoré bude šiť občianske združenie Podaj ďalej. Ako  informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, obyvatelia dotknutí výbuchom množstvo darovaného textilu nedokázali využiť a doteraz si ho nevyzdvihli. Mesto Prešov sa preto snažilo nájsť pre tento materiál iné využitie a pomôcť tak zabezpečiť výrobu rúšok pre ďalších ľudí. "Zamestnanci mestských stacionárov, denných centier a zariadení pre seniorov okrem toho šijú ochranné rúška vo vlastnej réžii a následne ich rozdávajú prijímateľom sociálnych služieb. Práve seniori totiž patria do rizikovej skupiny a sú najviac ohrození šíriacim sa koronavírusom. Títo pracovníci zároveň zisťujú, či seniori nepotrebujú aj inú pomoc, prípadne radu v súvislosti s aktuálnou zložitou situáciou," uviedol Tomek.

Od štvrtka 19. marca začali s rozdávaním rúšok aj mestskí policajti. Príslušníci jednotlivých hliadok ich rozdávajú na ulici ľuďom, ktorí si nechránia tvár. "V záujme ochrany zdravia nás všetkých je totiž dôležité, aby sa všetci ľudia na verejných priestranstvách a v mestskej hromadnej doprave (MHD) chránili rúškom," uviedol Tomek.

Ako ďalej Tomek informoval, Dopravný podnik mesta Prešov  reaguje na nepravidelne sa meniaci počet cestujúcich v prostriedkoch MHD a operatívne dopĺňa mimoriadne spoje, prípadne nahrádza krátke autobusy dlhými kĺbovými vozidlami v snahe minimalizovať riziko šírenia nákazy koronavírusu a zachovať dostupnosť spojov pre ľudí, ktorí dochádzajú do zamestnania. Na rannú linku 30 zo železničnej stanice preto nasadil kĺbové vozidlo a spoj rannej linky 8 s odchodom o 5:23 zo Sibírskej bol už vo štvrtok vypravený s dvoma kĺbovými vozidlami súčasne. Od piatku 20. marca zavádza DPMP počas pracovných dní spoje linky 34 zo Sibírskej o 5:22 a zo Sídliska III o 5:25. Obe sú obsluhované kĺbovými vozidlami. "Zavedenie týchto spojov vyžaduje reorganizáciu obehov vozidiel na viacerých linkách, čím vytvoríme časový priestor na zriadenie spomínaných spojov linky 34," vysvetlil Tomek.

Obsadenosť ostatných spojov DPMP naďalej sleduje a v prípade potreby operatívne nasadí autobusy s vyššou kapacitou. "Mestská hromadná doprava je živý organizmus a najmä v náročnom období, ktoré teraz všetci prežívame, nie je možné vopred stanoviť, koľko cestujúcich využije jednotlivé spoje. Tak ako ostatné úrady, inštitúcie a firmy, aj DPMP je v krízovom režime, pričom dôsledná príprava a spracovanie zmien cestovného poriadku si vyžaduje istý čas. Cestujúcich chceme uistiť, že sa snažíme reagovať čo najflexibilnejšie, aby sme zabezpečili dostatok spojov pre všetkých cestujúcich," uviedla vedúca dopravnej prevádzky DPMP Adriana Compeľová.

Od 17. marca až do odvolania premáva MHD v Prešove podľa cestovného poriadku platného pre sobotu, v nedeľu premáva podľa cestovného poriadku platného pre tento deň. Všetky bližšie informácie o spojoch a linkách DPMP poskytuje na tel. č. 051/7470 268 alebo 051/7470 204.

Zároveň platí, že každý cestujúci musí mať pri vstupe do vozidla MHD na tvári ochranné rúško, prípadne šatku. Vhodné je aj používanie rukavíc. Dotykové tlačidlá na otváranie dverí sa nepoužívajú, vodiči otvárajú všetky dvere autobusov automaticky. Zrušené sú všetky zastávky na znamenie a všetky spoje MHD zastavujú na zastávkach vždy automaticky. Zrušený je aj doplnkový predaj cestovných lístkov u vodiča. Cestujúci môžu ako alternatívu využiť SMS cestovný lístok alebo automaty na zastávkach MHD.

Až do odvolania je obmedzený nástup a výstup prednými dverami a vyhradenie priestoru predných dverí je špeciálne označené. Dopravný podnik dočasne zatvoril predajné miesta v nákupnom centre Opál na sídlisku Sekčov a v nákupnom centre Družba na Sídlisku III. Otvorené ostávajú len predajné miesta na Weberovej ulici a na železničnej stanici, na ktorých platí obmedzenie pohybu ľudí. Prešovský dopravný podnik okrem bežnej údržby vykonávaj aj dezinfekciu interiéru autobusov a trolejbusov, a to pomocou tlakových parných čističov a dezinfekčných postrekov.

Hasičom z Prešova sa na Mukačevskej ulici sa podarilo zachrániť 32 ľudí. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy