Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Troch obvinených v prípade prešovskej tragédie prepustili. Prokurátor sa ale odvolal
Zdielať na

Troch obvinených v prípade prešovskej tragédie prepustili. Prokurátor sa ale odvolal

PREŠOV / Prešovský okresný súd v stredu pokračoval v rozhodovaní o väzbe v prípade výbuchu paneláka na Mukačevskej ulici. Traja živnostníci, ktorí mali poškodiť plynové potrubie, sú za mrežami už od decembra minulého roka. Súd mal na stole ich žiadosť o prepustenie z väzby, no hneď vedľa ležal návrh prokurátora. Ten po zmene a sprísnení právnej kvalifikácie pre nich naopak žiada rozšírenie dôvodov väzby. Všetko podrobne sledoval Vlado Jurek.

Traja živnostníci v putách a ich blízki s nádejou na ich prepustenie. Aj v stredu trojicu obvinených predviedla pred sudcu justičná eskorta. Tesne pred poludním vyšiel z pojednávacej miestnosti ich obhajca s tým, že sudca ich pustil na slobodu."Vyhoveli nášmu návrhu, takže ja som spokojný," uviedol obhajca obvinených Vladimír Bajtoš. 

Traja živnostníci sú za mrežami bezmála tri mesiace. Krátko po tragédii skončili v policajnej cele. A súd ich následne poslal do vyšetrovacej väzby.

V utorok krajský súd potvrdil stíhanie na slobode pre dvojicu, ktorú obvinili z rovnakého obzvlášť závažného zločinu. Ide o pracovníkov firmy, pre ktorú tam vykonávali práce aj títo traja živnostníci. Živnostníkov sudca predpoludním pustil na slobodu, ale s tým, že dôvody väzby pretrvajú.

Ich obhajca trvá na tom, že obvinenia sú unáhlené. "Pokiaľ nebudú znalecké posudky, nemôžeme robiť závery," poznamenal obhajca. "Aj okresný súd sa na dnešnom informatívnom výsluchu vyjadril, že dôvody väzby sú zachované, avšak nahradil ich inštitútmi v zmysle trestného poriadku," vysvetlil prokurátor. 

Sudca prijal písomný sľub obvinených. Všetkým trom nariadil dohľad probačného a mediačného úradníka. Zároveň im zakázal vycestovať do zahraničia a hlásiť majú každú zmenu miesta pobytu. Či to bude platiť, rozhodne krajský súd."Pán prokurátor podal sťažnosť, takže nie je to právoplatné," uzavrel obhajca. 

Pojednávanie o trojici obvinených v utorok prerušili. Viac sa o pojednávaní dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy